Leul pare "inghetat" in zona 4.59 de unitati in fata euro, de 19 zile cursul monedei nationale ne-inregistrand variatii, in ciuda discutiilor aprinse de pe scena economica. Reamintim ca BNR mentine un regim de flotare controlata a monedei natinale, care ii permite interventii discrete in piata pentru a influenta un anumit nivel al cursului pe care il considera optim prin prisma misiunii Bancii Centrale.

Atunci cand cursul se indeparteaza de la fundamentele economice, BNR uziteaza de ceea ce permite regimul de curs flotant, metodele fiind diferite. Unele sunt doar interventii verbale ale Guvernatorului. Altele, sunt referinte explicite ale Guvernatorului. Cu cat sunt mai indepartate in timp, cu atat explicatiile lui Isarescu sunt mai transparente.

In trecutul apropiat, un nivel de 4,5 lei pentru un euro a provocat "gafaieli" multor banci, mai ales dintre cele care aveau o pondere foarte mare a creditului in valuta.

In mod normal, in perioade de discutii aprinse si de incertitudini pe scena economica, cursul de schimb are o tendinta de depreciere. La noi insa, senzitivitatea leului pare aproape nula. Oricum, asa cum a mai spus si Isarescu, o depreciere a leului nu duce la o crestere economica."De fiecare data cand Romania a avut crestere economica, aceasta a fost mai mare decat in cazul multor tari din Europa si chiar din lume si pe urma s-a trezit mai rau. Sanatatea cresterii economice nu vine din politicile care duc la cresterea inflatiei", a mai explicat Guvernatorul.

Economistii din banci explica prin faptul ca dolarul american s-a intarit in fata celorlalte monede majore miercuri seara dupa anuntul Fed. Euro a reusit miercuri dimineata sa reduca o parte din scaderea de ieri in fata dolarului tranzactionandu-se la USD 1.1919/EUR. Monedele Europei emegente au slabit fata de euro joi dimineata, leul fiind cotat aproape de 4.5965/EUR.

Rezerva Federala a pastrat neschimbata politica monetara in urma sedintei de doua zile incheiata miercuri lasand in acelasi timp deschisa optiunea unei a treia cresteri a ratelor de dobanda inregistrata anul acesta si anuntand ca va incepe operatiunea de reducere a portofoliului sau de active financiare in luna octombrie. Din cei 16 membri cu drept de vot, 11 considera in acest moment ca rata cheie ar trebui sa avanseze cu 25 puncte de baza pana la sfarsitul anului; estimarile pentru anii urmatori indica trei cresteri de rata in 2018, doua in 2019 si doar una in 2020. Rezerva Federala va reduce cu 10 miliarde de dolari pe luna portofoliul de active financiare incepand din octombrie, urmand sa creasca suma la fiecare trei luni cu cate 10 miliarde dolari pana la atingerea a 50 miliarde de dolari pe luna