Guvernul a aprobat joi alocarea a circa 36 de milioane lei pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse de furtuni. Potrivit unui comunicat al Guvernului, autoritatile locale din 10 judete vor primi suma de 29,81 milioane lei pentru repararea de gradinite, scoli, muzee, unitati spitalicesti si alte cladiri si constructii apartinand administratiilor locale. Pentru lacasuri de cult se aloca inca 4,45 milioane lei. De asemenea, Ministerul de Interne va primi 1,58 milioane de lei pentru sedii de politie. Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltarii, a spus ca aceasta este o prima etapa, urmand sa fie alocati si alti bani.

Urmarile furtunii de la TimisoaraFoto: AGERPRES

Autoritatile locale din 10 judete vor primi suma de 29,816 milioane lei pentru achitarea cheltuielilor urgente necesare pentru realizare de reparatii si refaceri pentru gradinite, scoli, muzee, unitati spitalicesti si alte cladiri si constructii apartinand administratiilor locale.

Prin aceeasi Hotarare de Guvern se aloca suplimentar 1,58 milioane lei la bugetul Ministerului Afacerilor Interne si 170 de mii de lei la bugetul Ministerului Sanatatii, iar bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost suplimentat cu circa 4,458 milioane lei, sume ce vor fi folosite pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse de furtuni.

Banii alocati Ministerului Afacerilor Interne vor fi folositi pentru inlaturarea daunelor produse unor posturi de politie, sedii ale inspectoratelor de politie, inspectorate pentru situatii de urgenta, ale jandarmeriei, sectii de politie, de pompieri, alte imobile si mijloace tehnice aflate in administrarea acestora. Pe judete, suma de 1,585 milioane lei alocata suplimentar Ministerului Afacerilor Interne va fi distribuita dupa cum urmeaza: 1,109 milioane lei pentru judetul Timis, 188.000 lei pentru judetul Arad, 109.000 lei pentru judetul Maramures, 65.700 lei pentru judetul Cluj, 47.000 lei pentru judetul Salaj, 40.300 lei pentru judetul Bihor, 15.000 lei pentru judetul Alba, 5.000 de lei pentru judetul Satu Mare, 4.500 lei pentru judetul Hunedoara si 1.000 de lei pentru judetul Bistrita-Nasaud.

Cei 170.000 de lei alocati suplimentar Ministerului Sanatatii vor fi utilizati pentru repararea acoperisului Institutului de Boli Cardiovasculare din Timisoara.

Suma de 4,45 milioane lei alocata suplimentar Secretariatului General al Guvernului este destinata lucrarilor de reparatii si refacere a unor lacasuri de cult din judetele Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin si Hunedoara.

Banii se aloca din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului. Pentru asigurarea sumelor necesare, se suplimenteaza cu 16,829 milioane lei Fondul de interventie la dispozitia Guvernului din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2017.