In Romania sunt circa 7.5 milioane de familii din care circa 7 milioane (94%) sunt construite inainte de anul 2000, iar 3 milioane construite inainte de 1989. In asemenea conditii nu e de mirare ca 8 din 10 romani au declarat ca au probleme cu locuinta. "Numai daca luam in calcul o suma de 5.000 de euro pentru renovarea unui apartamente vechi, am ajunge la un necesar de finantare de 15 miliarde de euro", a explicat sambata Lucian Anghel, presedintele BCR BpL in cadrul unei intalniri cu presa.

Lucian Anghel, BCR BpLFoto: Agerpres

Chiar daca ritmul lucrarilor de renovare se inscrie pe un trend descrescator in acest an (INS indicand o diminuare de peste 22% a volumului lucrarilor de reparatii capitale si de intretinere si reparatii curente in primele patru luni din 2017), sectorul renovarilor rezidentiale va reprezenta, pe termen mediu, o resursa importanta pentru companiile cu activitati in sectorul constructiilor din Romania.

Sigur ca majoritatea apartamentelor care necesita reparatii capitale se afla in proprietatea unor familii care isi pot permite cu greu o astfel de investitie, ceea ce duce acest potential in zona economiei gri, dar si spre materialele de constructii mai slabe din punct de vedere calitativ. "Trebuie sa constientizam ca Romania are cel mai vechi stoc de locuinte din UE. Exista blocuri unde nu s-a efectuat niciun fel de lucrare de reparatii in ultimii 20-30 de ani. Majoritatea acestor blocuri are nevoie urgenta de reparatii", a mai aratat Lucian Anghel.

Conform unui studiu recent al IRSOP 84% dintre cei care au raspuns sondajului au mentionat cel putin o problema cu locuinta, iar 91% au cumparat cel putin un produs necesar pentru reparatii: vopsea, silicon, obiecte sanitare, gresie, faianta, ciment etc. Cele mai mari probleme cu locuinta apar in gospodariile sarace, cu venituri sub 3.000 de lei pe gospodarie.

Cu toate ca pretul materialelor de constructie folosite la renovarea caselor este similar cu cel din tarile din regiune, salariul brut mediu lunar in tara noastra este de peste sase ori mai mic decat in Austria si de aproape doua ori mai mic decat in Slovacia sau Cehia, a mai spus seful BCR BpL.

Confortul locativ este extrem de important, un ui studiu al Consiliului Mondial pentru Cladiri Verzi (WorldGBC) aratand de pilda ca accesul catre ferestre cu vedere in exterior imbunatateste functiile cognitive si memoria cu 10-25%, iar in spitale reduce timpul de spitalizare cu 8,5%.

Totodata, lumina naturala la locul de munca creste productivitatea lucratorilor cu 18%, la scoala imbunatateste performantele elevilor cu 5-14%, iar in magazine cresc vanzarile cu 15-40%.

  • O treime din locuinte nu au baie in interiorul locuintei. Exista evident diferente mari intre urbat si rural, existand localitate in care 7 din 10 case nu au baie in interior
  • Proportia clientilor care au probleme cu locuinta e mai mare in gospodariile sarace, pentru toate categoriile de probleme, in afara de marimea locuintei. Dar problemele locative sunt sistemice pentru ca sunt prezente si in gospodariile cu venit peste medie.
  • In blocuri, unul din 4 romani traieste in locuinte unde numarul persoanelor e mai mare decat numarul camerelor de locuit. Densitatea excesiva apare mai frecvent la clientii tineri (18-34).
  • Romanii care se plang ca locuinta e prea mica raporteaza rate semnificativ mai mari de stres psihologic decat clientii care semnaleaza alte deficiente cu locuinta.

Zece metode simple de a imbunatati confortul in locuinta ta

1. Umbrirea suprafetelor vitrate - Ferestrele sunt locurile prin care intra/iese cea mai multa caldura in mod nedorit. Umbrirea lor pe timp de vara reduce semnificativ aporturile de caldura. In acest sens, umbririle exterioare, fie ca vorbim de copertine, storuri sau obloane, spre exemplu, sunt mult mai eficiente decat umbririle interioare, precum perdelele sau jaluzelele.

2. Izolarea termica corespunzatoare - Calculata dupa o analiza tehnico-economica, izolatia termica nu numai ca reduce consumurile energetice pentru incalzire si racire, dar asigura si o temperatura a suprafetelor interioare ale peretilor apropiata de temperatura interioara, ceea ce confera confort termic ocupantilor.

3. Echipamentele termice eficiente - Echipamentele moderne, care functioneaza cu energie elctrica, cum sunt pompele de caldura pot furniza agent termic corespunzator atingerii confortului termic si sunt prietenoase cu mediul, in special daca energia electrica folosita este produsa local, din surse regenerabile. Insa, chiar si pentru echipamentele termice conventionale, precum microcentralele cu gaz sau cazanele cu lemne exista alternative eficiente -microcentrala cu condensatie si cazanul cu lemne cu gazeificare.

4. Ventilarea - Fie ca se face pe cale naturala, prin deschiderea geamurilor, fie ca se face mecanic, prin intermediul unei instalatii de ventilare, reimprospatarea aerului din cladiri este necesara mentinerii unei calitati adecvate a aerului. Ventilarea mecanica, fata de cea naturala, are avantajul de a fi controlabila, ceea ce contribuie la eficienta energetica.

5. Evacuarea umiditatii - Camerele in care apar degajari mari de umiditate, respectiv bucatariile si baile, este necesara amplasarea de mijloace de ventilare - geamuri sau vantilatoare, respectiv hota pentru bucatarie. In caz contrar, pe langa disconfortul termic, umiditatea contribuie in timp la dezvoltarea igrasiei si a mucegaiurilor. De aceea, umiditatea trebuie evacuata inainte sa condenseze pe suprafetele solide.

6. Mentenanta instalatiilor de ventilare - In cazul cladirilor dotate cu astfel de instalatii, instructiunile de curatare, igienizare si schimbare a filtrelor si consumabilelor trebuie respectate pentru a se garanta calitatea aerului introdus in cladire prin instalatie.

7. Izolarea fonica a spatiilor tehnice - Pentru camerele tehnice in care exista echipamente producatoare de zgomot, este necesara izolarea fonica si, dupa caz, instalarea de solutii de fixare anti-vibratii. O buna izolatie fonica este vata minerala, care are si rol de izolatie termica.

8. Nuantele deschise in amenajarea de interior La nivel psihologic, creeaza confort prin accentuarea ideii de spatiu si reflecta lumina, contribuind la sporirea confortului vizual.

9. Favorizarea luminii naturale - Pentru rolul ei in functionarea normala a ciclurilor organismului, lumina naturala, in detrimentul celei artificiale, trebuie favorizata.

10. Iluminatul artificial corespunzator din punct de vedere calitativ - Pe langa aspectul cantitativ, de a avea o intensitate potrivita a luminii, trebuiesc urmarite si aspectele calitative - evitarea alternantelor lumina/intuneric, evitarea orbirii prin iluminarea directa, folosirea iluminatului indirect si a aparatelor de iluminat care furnizeaza lumina difuza.