Toate tarile din Uniunea Europeana isi doresc o crestere economica sustenabila, dar pe care Romania inca nu o are, modelul cel mai potrivit pentru noi fiind cel de dezvoltare durabila, a declarat, luni, intr-un forum de specialitate, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), citat fiind de Agerpres. Oficialul BNR a punctat faptul ca, in 2008, Romania a avut cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, insa la un an distanta a inregistrat un recul semnificativ, pana la -7,1%.

Adrian VasilescuFoto: AGERPRES

"In 2008, Romania a realizat o crestere de 8,5%, cea mai mare viteza de crestere din Uniunea Europeana in acel timp, dar in trimestrul IV tara deja intrase in criza. Doua aspecte sunt de semnalat in legatura cu asta, si anume viteza de crestere care continua... In 2009, Polonia a fost singura tara din Uniunea Europeana care nu a fost in criza. Romania are o scadere importanta, semnificativa, in 2009, de 7,1%. Sunt tari care au avut 14%, 8%... Romania este a saptea tara cu crestere negativa, dar daca ne uitam cum s-au rostogolit pe scari in jos tarile care au avut scaderi puternice, o sa vedem ca Romania, desi la scadere este a saptea tara, la rostogolire a fost a doua. Numai Lituania are o rostogolire mai mare decat Romania. Toate celelalte sase tari dinaintea noastra au inregistrat rostogoliri mai mici, pentru ca au plecat mai de jos. Noi am plecat de sus... de la 8,5%, am coborat la zero, iar de la zero am mai facut un salt in jos pana la 7,1%, foarte mult", a mentionat Vasilescu.

Potrivit consultantului de strategie al Bancii Nationale, primele semne de redresare in economia romaneasca au avut loc in 2010, iar, la ora actuala, Romania este tara cu cea mai mare crestere economica din UE.

"Ne-am revenit usor in 2010 si pe urma am inceput sa crestem si am ajuns, iata, in 2015, in ultimul an al tranzitiei post-criza, in care am inceput sa ne redresam. Atunci am avut a sasea crestere economica din Uniunea Europeana. In 2016, cand am inaintat deja catre zorii redresarii, Romania a luat startul mai bine si a fost tara cu cea mai mare viteza de crestere din Uniunea Europeana. In momentul de fata, in 2017, avem datele pe doua trimestre, si acestea ne situeaza in continuare ca tara cu cea mai mare crestere. Toate tarile isi doresc o crestere economica sustenabila, dar pe care noi inca nu o avem", a atentionat Adrian Vasilescu.

In viziunea oficialului BNR, modelul care i se potriveste in prezent Romaniei este cel de dezvoltare durabila.

"Termenul de dezvoltare durabila i se potriveste Romaniei astazi. Modelul pe care il cautam de foarte multa vreme, si pe care inca nu l-am gasit, trebuie sa plece de la cateva criterii. In primul rand, trebuie sa intelegem ca orice societate sanatoasa la cap nu-si poate dori altceva decat prosperitate pentru tara. O stare de dezvoltare pentru o masa critica a populatiei, pentru ca nu s-a inventat pe planeta tara care sa asigure prosperitate si bunastare pentru intreaga populatie, asa ca ar fi absurd sa ne gandim noi ca am putea sa facem, si in acelasi timp un numar mai mic de saraci si, totodata, sa ne gandim la posibilitatea de a avea o stare normala si decenta pentru cei aflati in nevoi. Acestea ar fi cerintele intr-un timp in care Romania intra in al zecelea an dupa izbucnirea crizei. Iata ca la 15 septembrie s-au implinit oficial noua ani de cand a inceput criza si practic. Acum suntem in anul 10", a subliniat reprezentantul BNR.

Politicile regionale din Europa Centrala, Europa de Est, Tarile baltice si Orientul Mijlociu vor fi dezbatute, in perioada 25-26 septembrie, la Bucuresti, in cadrul celui mai mare eveniment economic regional care are loc anual in Romania - Forbes CEE Forum 2017.