Leul ramane in continuare la 4.59 de lei fata de moneda unica (pentru a 21-a zi consecutiva) in ciuda deprecierii de luni a monedelor din regiune, BNR calculand o medie a cursului leu/euro de 4.5965, in timp ce cotatia medie fata de dolar a fost de 3.86 lei (fata de 3.83 calculata vineri) si de 3.97 lei/francul elvetian (fata de 3.95, media afisata vineri de catre Banca Centrala). "Pragul de 4.6 lei/euro este unul de rezistenta, dar credem ca e doar o chestiune de timp pana sa vedem un avant al pietei care sa ne duca semnificativ peste acest nivel, spre un al doilea set de obiective majore,la 4.62-4.63¬, arata un raport al departamentului de specialitate al Bancii Transilvania.

"Am vazut pe parcursul ultimelor doua saptamani mai multe tentative ale cursului de a se desprinde de confluenta de rezistente Fibonacci de la 4.6, am avut penetrari intraday aici, dar deocamdata evolutia s-a mentinut stabila. Asa cum ziceam si in analiza precedenta, cata vreme ne mentinem peste media mobila (acum la 4.578), sansele sunt mai degraba ca rezistentele curente sa cedeze mai devreme sau mai tarziu, iar cursul sa continue 4.62-4.63", mai noteaza autorii raportului citat.

  • Ce a dus la slabirea euro de luni?

Crestin Democratii au castigat alegerile parlamentare din Germania intr-o maniera mai putin convingatoare decat asteptarile ceea ce o va pune pe doamna Merkel intr-o pozitie mai slaba decat in precedentii ani atat in tara cat si in UE. Cum social democratii vor refuza probabil sa reia pozitia de junior intr-o coalitie cu CDU, blocul cancelarului va trebui sa caute aliati in alte zone mai departate de centrul spectrului politic. Posibil vor fi curtati ecologistii si liberalii, partide mai mici dar cu opinii solide privind migrantii, impozitele, mediul inconjurator si rolul UE; armonizarea turturor acestora va fi o sarcina dificila.

Pe acest fond, puterea in oarecare scadere a cancelarului Merkel in urma alegerilor parlamentare din Germania a slabit euro in fata celorlalte monede majore. Moneda unica a scazut luni dimineata fata de dolar sub nivelul USD 1.1900/EUR.

Monedele Europei emegente au pierdut teren in fata euro luni dimineata, economiile regiunii fiind favorizate de o economie germana puternica. Leul este cotat aproape de 4.5950/EUR.

Preturile metalelor pretioase au scazut luni dimineata afectate de intarirea dolarului pe masura ce amenintarile Coreei de Nord s-au mai diminuat. Aurul s-a mentinut peste 1,290.00 dolari pe uncie, argintul este tranzactionat la 16.95 dolari pe uncie, platina a alunecat sub 930.00 dolari pe uncie, iar paladiul a urcat la 920.00 dolari pe uncie. Informatiile de mai sus sunt bazate pe un raport al economistilor Piraeus.

Economistul sef al BCR, Horia Braun mizeaza si el pe un curs leu/eur de 4.62 la finele acestui an, tranzactiile forward facandu-se deja la acest nivel, dupa cum a aratat in cadrul unei intalniri cu jurnalistii de business din tara.

Pana si Guvernatorul a sugerat in cele mai recente iesiri publice ca nu mai e deloc loc pentru aprecierea leului, admitand ca exista presiuni pentru depreciere.

Cat priveste francul elvetian, moneda noastra nationala si-a reluat (dupa reactiile din august) tendinta de apreciere, iar acum pare ca se indreapta spre o paritate de cel putin 3.93, dar mai probabil3.92-3.9 in raport cu CHF.

  • Contextul international pare dificil: downdrade-ul Angliei, alegerile din Germania, rezultatele alegerilor pentru Senatul francez, indicatorul pentru

Cea mai tranzactionata pereche de valute (euro/usd) pare sa favorizeze pe termen imediat dolarul SUA, cata vreme investitorii digereaza cu greutate rezultatul alegerilor din Germania, unde se pare ca va mai dura ceva vreme constructia unei coaltii de guvernare, iar Moody's a taiat din ratingul Regatului Unit de la Aa1 la Aa2, preocupata de finantele publice ale Regatului Unit si temerile ca Brexit ar putea deteriora cresterea economica a tarii.

Cancelarul Angela Merkel a castigat alegerile germane, insa acum se confrunta cu o perioada prelungita de construire a coalitiei, dupa o aparitie puternica a AfD de extrema dreapta. A castigat 12,6% din voturi, dar acest lucru nu ar trebui sa-l impiedice pe Merkel sa formeze un nou guvern, fie cu SPD social-democrat, fie cu o combinatie a FPD-ului liberal si a Verzilor - oricare ar da o majoritate parlamentara.

Euro a trebuit, de asemenea, sa faca fata rezultatelor sub asteptari pentru Senat din Franta, unde partidul lui Macron a castigat mai putine locuri decat se astepta, dar si indicelui climatului de afaceri din Germania (Ifo) care in septembrie a fost de 115,2, sub valoarea de 116,0 prognozata de economisti.

Cu toate acestea, in jurul orei 15, ora Romaniei, presedintele Bancii Centrale Europene Mario Draghi va vorbi la o reuniune a Comitetului pentru afaceri economice si monetare al Parlamentului European, economistii asteptand comentariile acestuia pe marginea evolutiilor recente ale monedei unice.