In luna august, industria s-a mai inviorat putin, dupa doua luni de scadere consecutiva (iunie si iulie), arata datele Barometrului Industrial, realizat de IRSOP si SNSPA, date transmise marti. La sase din unsprezece indicatori ai activitatii se vad mici semne de redresare, dar aceste cresteri par destul de slabe pentru a prezice un inceput de expansiune sustenabila. Reamintim ca in fiecare luna, IRSOP si SNSPA intreaba un esantion de manageri daca in firma lor productia, comenzile, stocurile, angajarile si alti parametrii au crescut sau au scazut fata de luna precedenta. Indexul e bazat pe raportul net dintre raspunsuri si semnaleaza expansiune daca trece de 50 de puncte si contractie daca scade sub 50.

  • PRODUCTIA

Volumul productiei a urcat de la 53 la 56 in zona de crestere (peste 50 de puncte).Stocurile au ramas mici si au atins cel mai coborat nivel de contractie din ultimele 7 luni (41 de puncte). Volumul redus si stagnant al stocurilor sugereaza ca productia nu reuseste sa le umple, iar vanzarile sunt relativ plafonate.

  • CEREREA

Comenzile noi au urcat usor de la 53 de puncte in iulie, la 55 in august. Cresterea este destul de slaba si pare a fi bazata mai mult pe cererea interna decat pe export. Comenzile pentru export au coborat in august la 46 de puncte, sub scorul din iulie (48). Este prima data cand comenzile externe se contracta doua luni la rand (iulie si august).

Importurile de materii prime au continuat si ele sa scada de la 66 de puncte in mai, la 56 in iulie si la 53 in august, in mare masura pe fondul contractarii comenzilor la export.

  • FORTA DE MUNCA

Indicatorul care masoara rata de ocupare a crescut de la 47 in iulie la 52 in august, dar cresterea provine de la circa o treime din firme, in timp ce 70% din manageri raporteaza un nivel neschimbat al numarului de angajati

  • COSTURI SI VENITURI

Costurile de productie au urcat de la 58 de puncte in iulie, la 63 in august. Saltul apare mai viguros decat cresterea volumului productiei. Probabil ca marirea costurilor nu vine numai de la cresterea productiei ci si de la preturile mai mari ale unor materii prime.

Preturile incasate de firme pentru produsele vandute se afla la 57 de puncte fata de 56 in iulie, in conditiile in care 77% din firme raporteaza preturi neschimbate. Se observa asimetria dintre cresterea costurilor de productie si imobilitatea preturilor de desfacere

  • INVESTITII

Cheltuielile de capital se mentin la limita dintre crestere si contractie (52 in august fata de 51 in iulie). Practic, in domeniul investitiilor din fondurile proprii ale firmelor nu se vede nici o inviorare, de 34 de luni de cand dateaza masuratorile lunare ale Barometrului Industrial.

  • ASTEPTARILE

Indexul de optimism a mai scazut putin in august, (60 de puncte fata de 61 in iulie si 59 in iunie), semn ca mica revenire din august nu a reusit sa alimenteze sperantele pozitive ale firmelor. Indexul este compus din agregarea asteptarilor separate privind cererea, productia si incasarile viitoare ale managerilor. O privire detaliata arata ca singurul domeniu in care managerii se asteapta la o schimbare semnificativa este costul de productie. Impresia ca peste 6 luni costurile de productie vor fi mai mari a crescut de la 63 de puncte in iulie la 69 in august. Acest indicator va trebui urmarit cu atentie in masuratorile viitoare.

N.Red: Barometrul industrial este un indicator calculat lunar cu situaţia la zi din industrie. Prezintă activitatea din industrie în luna august 2017 aparand la circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate. Este realizat pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 20-22 septembrie 2017.