Plata defalcata a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat si firmele aflate in relatii contractuale cu statul, scrieprofit.ro, daca modificarile votate marti in comisia de buget din Senat la propunerea senatorilor PSD vor ajunge lege.

Split TVAFoto: Dreamstime

Pentru celelalte firme sistemul va fi optional in 2018 si obligatoriu doar din 2019, daca se va dovedi functional, au decis astazi senatorii din comisia de buget-finante, prevede amendamentul propus de senatorul PSD Mihu Stefan si votat de colegii din PSD din comisie, care de altfel este condusa de Eugen Teodorovici, fost ministru de finante.

Propunerea va fi prezentata in aceasta forma plenului Senatului, pentru a fi votata. Senatul este insa doar prima camera, Camera Deputatilor fiind cea decizionala.

De asemenea, contul va putea fi executat silit numai pentru plata TVA, iar amenda la prima abatere este eliminata, fiind inlocuita cu un avertisment, potrivit unuia dintre amendamentele adoptate.

Informatii privind o posibila modificare au aparut inca de saptamana trecuta in piata.

Aceasta este inca o masura importanta anuntata de coalitia PSD-ALDE ce sufera modificari radicale sau la care se renunta, exemple in acest sens fiind impozitul pe cifra de afaceri sau impozitul pe venitul global.

Senatorii PNL aveau un amendament propriu, care presupunea ca TVA split sa se aplice doar optional, definitiv. Acesta a fost respins, iar senatorii PNL s-au opus amendamentului PSD.

Ce spune Teodorovici

"In primul rand in discutiile din cadrul comisiei am incercat sa avem argumente si de o parte si de alta. Ministerul de finante a fost intrebat daca exista la nivel european practici similaree daca sistemul de la nivelul ANAF-ului poate duce o asemenea schimbare, daca sa spunem exista puncte negative la acest nou sistem, nu a avut argumentele care sa sustina un astfel de mecanism. Mai mult, noi l-am invitat pe ministrul de finainte la sedinta pentru ca este un subiect important si am vrut sa auzim din gura dansului. Nefiind prezent este deja un argument de a nu fi de acord cu o astfel de propunere pentru ca se poate itnelege ca nici dansul nu mai sustine. In final, propunerea din comisia a iesit ca aceasta obligatie sa fie valabila pentru companiile care inta in relatie cu statul de la 1 ianuarie 2018, de asemenea pentru restul de fie optional si obligatoriu din 2019. Timp in care putem vedea daca sunt lacune, daca sunt nu stiu accidente in sistemul de implementare si sa fie corectate" a declarat Teodorovici jurnalistilor, la finalul sedintei.

"Am auzit si am discutat cu foarte multi colegi din partid, ALDE, care au fost pentru aceste modificari, pentru ca vin din zona privata si inteleg si dansii ca aceasta propunere produce multe nemultumiri. De asta am propus aceasta alternativa" a raspuns fostul ministru de Finante, intrebat daca se asteapta ca majoritatea PSD-ALDE va vota aceste modificari.