"De multe ori, din examinarea pe care am facut-o, intr-adevar dobanda (practicata de Institutiile Financiare Nebancare- n.n.) este exagerata. Este foarte mare si este nejustificata. Nu vreau sa intru acum in discutie legata de motivele petru care oamenii se duc la asemenea institutii sa ia credite de alta maniera. Apelul la asemenea institutii depinde de gradul de dezvoltare al tarii, de gradul de echitate sociala, de gradul de polarizare sociala si cel de ocupare al fortei de munca. La IFN-uri se duc cei care nu au acces la banci. Pai si de ce nu au fise de munca? De ce nu iau salarii? De ce nu au loc de munca?", a declarat miercuri Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR in timpul audierilor de la Comisia Economica din Senat, condusa de Daniel Zamfir.

Imagine din timpul audierilor prim-viceguvernatorului BNR in Comisia economica din SenatFoto: Hotnews

Institutiile Financiare Nebancare sunt acele firme (Provident, EasyCredit, ca sa le mentionam pe cele mai cunoscute) care nu pot constitui depozite si care se adreseaza in principal clientilor refuzati de banci.

"Noi am avut optiunea sa intervenim fie prin plafonarea dobanzilor, fie prin respect fata de piata care regleaza ea nivelul cererii si ofertei, am cautat o metoda indirecta prin care, daca vor sa dea credite cu asemenea dobanzi, sa-si riste banii lor nu pe cei ai creditorilor, a mai spus primul adjunct al lui Isarescu.

Georgescu a motivat interventia BNR in directia reglementarilor in zona IFN-urilor prin aceea ca abia in 2017 s-a depasit pragul de 10% al ponderii creditelor acordate de INF in economie. "Acest prag de 10%, in evaluarile bancii europene, impune actiune. 26.4 miliarde de lei sunt creditele date de IFN in economia romaneasca", a mai explicat Florin Georgescu.

  • pentru prima data din anul 2011, ponderea creditarii IFN in total creditare a depasit 10% si este pe un trend ascendent
  • stocul de credite acordate de IFN la iunie 2017 reprezinta 11% din total credit din economie (banci + IFN), respectiv 26,4 miliarde lei
  •  creditul acordat de IFN este cu 26% mai mare in luna iunie 2017 decat in luna decembrie 2014

Despre pierderile bancilor:

  • Atunci cand o banca inregistreaza pierderi ea dispune de un sistem fiscal stimulativ pentru ca asa a fost optiunea guvernantior nostri: sa fim prietenosi cu mediul de afaceri. Alte tari au cinci ani, altele au 3 ani sau nu au deloc. Se acorda o deductibilitate fiscala timp de 7 ani ca sa recupereze pierderile. Solvabilitatea bancilor e in zona verde, fiind in ultimii 4 ani peste pragul de semnal, adica 18%.
  • Masurile de ajustare economica luate de Guvern in anul 2010 au afectat capacitatea de plata a debitorilor  persoane fizice, ceea ce a condus la cresterea numarului celor care au inregistrat intarzieri la plata de peste 90 zile
  •  Efectele crizei s-au simtit imediat si la nivelul persoanelor juridice care au inregistrat o scadere a capacitatii de plata, ceea ce a condus la cresterea numarului firmelor rau platnice sau aflate in stare de insolventa
  • Caderea pietei imobiliare si a valorii imobilelor aduse ca garantie la creditele acordate

In acest context, potrivit reglementarilor prudentiale in vigoare, institutiile de credit au fost obligate sa constituie un volum semnificativ de provizioane (element al cheltuielilor bancilor).

Pierderile inregistrate in perioada de criza, care au erodat capitalul propriu al bancilor, au fost compensate in mod corespunzator prin majorari de capital, la solicitarea BNR, de catre actionari (2008- iunie 2017). In total, s-au adus 16,7 miliarde lei , din care aport nou de capital- 11,6 miliarde lei, reinvestire profit- 3,4 miliarde lei si

alte surse de majorare- 1,7 miliarde lei.

Despre Prima Casa:

Programul Prima Casa este in continuare foarte util, dar ar trebui usor corectat, crede prim-viceguvernatorul BNR. El a raspuns unei intrebari puse de Daniel Zamfir cu privire la declaratiile contradictorii ale economistului sef Valentin Lazea si cele ale consilierului Guvernatorului BNR Lucian Croitoru. Primul sustinea ca Prima casa distorsioneaza piata, in vreme ce al doilea lauda beneficiile programului. Prim-vicele BNR spunea ca-l va "corecta" pe Lazea, pentru ca s-ar fi exprimat gresit. "El a gandit corect, dar s-a exprimat gresit", a spus Georgescu. Pozitia lui ( a lui Lazea-n.n) este sub cea a Consiliului de Administratie, si Lazea va trebui sa-si insuseasca opinia C.A. al BNR", a mai spus adjunctul lui Mugur Isarescu. "Programul Prima Casa este, va spun in numele Consiliului de Administratie, un program extrem de util, pentru cetateni, indeosebi pentru cei cu venituri medii si mai reduse. Ceea ce a condus la acumularea unor sume relativ ridicate in acest program, pana la pragul de alerta al riscului sistemic. Nu s-a ajuns chiar la riscul sistemic-, dar e o tendinta de atingere a parametrilor de risc sistemic", a declarat Georgescu.

El a adaugat ca s-a ajuns ca stocul de credite Prima Casa sa creasca la peste jumatate din creditul ipotecar din Romania prin faptul ca acesta a fost umflat de debitorii cu credite mai mari, dar care au apelat totusi la garantia statului, motiv pentru care ar fi nevoie de o corectie a rogramului, in asa fel incat cei cu venituri mari sa ia credite ipotecare standard, fara garantia Statului. "Daca cineva are 10.000 si vrea sa ia un credit de 200.000 de euro, sa acceseze programul pana la 60.000 de euro, cand poate sa mearga la ghiseul alaturat si sa acceseze un credit in conditii bune, pentru ca dobanzile sunt scazute, fara a mai beneficia si de acest credit", a explicat Georgescu. "Sume mari, concentrate pe persoane foarte putine, au dus la umflarea stocului si la acest avertisment ca trebuie corectat ceva, nicidecum anulat, ci corectat ce v-am spus eu", a adaugat Georgescu.

Vezi alaturat documentul cu care s-a prezentat Florin Georgescu la audieri:

documente

Prezentare Florin Georgescu

(27 Sept 2017) PDF, 1MB