Leul a fost tranzactionat joi la un curs mediu de 4.599 in fata euro, potrivit datelor afisate de Banca Centrala, desi presiunile in piata s-au inasprit. Este pentru a 24-a zi consecutiv de cand leul sta "amortit" la 4.59 in fata euro, in vreme ce dobanda ROBOR (care reprezinta dobanda la bancile isi plaseaza depozite una, alteia si care e folosita ca ancora la creditele in lei cu dobanzi variabile) la 3 luni a urcat la 1.46% dupa ce, cu doar o zi inainte, fusese de 1.25% iar la inceputul anului, de 0.8%.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Hotnews

Mai jos, aveti evolutia ROBOR in ultimii 10 ani, cu precizarea ca acel "varf" din 2008 corespunde atatcului speculativ pe leu, care urma sa scoata din piata o banca ajunsa azi jucator de frunte in sistemul bancar romanesc, atac care a fost stopat prin interventia ferma a Bancii Nationale. A fost si o criza de incredere intre banci, dar asta e o alta poveste....

Mai jos aveti evolutia ROBOR la 3 luni in acest an.

Explicatiile pentru cresterea agresiva a acestui indicator (ROBOR la 3 luni) pot veni din trei parti:

  • Una ar fi ca acest indicator a stat jos o lunga perioada de timp si cata vreme inflatia incepe sa actioneze, dobanzile din piata monetara era normal sa urce.
  • Alta ar fi ca bancile reactioneaza preventiv la sedinta Consiliului de Administratie al BNR, care va avea loc marti, intuind ca Banca Centrala va reduce ecartul intre ratele de dobanda si dobanda de politica monetara.Asta ar insemna sa majoreze rata de dobanda la depozite. Iar cata vreme inflatia se va duce la limita superioara a intervalului tintit de BNR in trimestrele urmatoare, BNR e tot mai motivata sa intervina si sa majoreze dobanda, lansand un nou ciclu monetar.
  • A treia explicatie poate veni din riscul venit din sfera finantelor publice, unde politicile  confuze sau contradictorii puse pe masa publica (anuntarea unor masuri fiscale si apoi amanarea sau renuntarea la ele) induc prudenta. Bancile isi retrag lichiditatile de pe piata, asteptand sa vada cum va gestiona Statul problema deficitului in 2018. Problema deficitului e tot mai mare si Statul da semnale ca are nevoie de bani. In acest an, finantarea Statului nu pare sa fie o problema, Finantele avand 65 de miliarde de lei in cont, potrivit rapoartele lunare publicate de BNR. Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca in 2018 Statul nu va mai putea beneficia de stimulii fiscali anteriori si ca va avea costuri de finantare mai mari
  • Se va simti asta la plata ratelor?

Bancile includ cresterea ROBOR in calculul trimestrial al ratelor la creditele acordate populatiei si firmelor. O crestere de, sa spunem, 10% intr-o zi, nu se va regasi in totalitate in plata ratelor, bancile calculand o medie trimestriala a evolutiei ROBOR.

Monedele Europei emegente s-au intarit fata de euro joi dimineata. Leul, ca de obicei, este cotat aproape de 4.5970/EUR. Segmentul scurt al curbei randamentelor implicite a urcat joi dimineata peste nivelul 1.10% in timp ce segmentul 1M-3M s-a aplatizat in zona 1.40% - 1.50%. Interesant e si faptul ca joi, curba randamentelor titlurilor suverane denominate in lei a continuat sa urce sustinuta de presiunile vanzatorilor.

  • Context international

Presedintele SUA a prezentat miercuri propunea de reforma a sistemului de impozitare pe care o promisese in campanie care este bazata pe numeroase reduceri de taxe. Criticii au atras atentia asupra faptului ca cei mai favorizati par corporatiile si persoanele bogate iar in plus va adanci datoria publica de peste 20 trio dolari. Oricum pana a deveni lege planul va fi dezbatut in Congres unde e de asteptat sa sufere numeroase modificari.

Investitorii asteapta citirea finala a produsului intern brut in 2Q17 si datele saptamanii anterioare privind piata muncii, ambele in SUA.

Euro a recuperat o parte din pierderile inregistrate ieri fata de dolar tranzactionandu-se in momentul redactarii la USD 1.1763/EUR.

Metalele pretioase au redus joi dimineata o parte din pierderile recente. Aurul s-a indepartat de minimumul ultimei luni atins in cursul diminetii la 1,277.26 dolari pe uncie, argintul s-a mentinut la 16.80 dolari pe uncie, platina a coborat sub 920.00 dolari pe uncie, iar paladiul este mai bine cotat decat platina pentru prima oara din 2001 la 929.95 dolari pe uncie.