Pentru cresterea interesului firmelor bancabile fata de oferta bancilor, ar fi necesare 4 masuri, considera directorul Directiei de Stabilitate din cadrul BNR, Eugen Radulescu. Initierea unor divizii speciale, concentrate pe creditarea unor segmente cu risc ridicat (firmele tinere), dezvoltarea de produse flexibile, adaptate la nevoile specifice ale firmelor (tailor-made products), simplificarea procesului de creditare si cresterea gradului de pregatire profesionala a personalului bancar implicat in acordarea finantarii si in gestiunea riscului. Afirmatiile directorului BNR au fost facute sambata, in cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Concurentei si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania.

Eugen Radulescu, directorul Directiei de StabilitateFoto: Contributors.ro

Numarul, ponderea si valoarea firmelor cu o situatie financiara atipica este extraordinar de mare, a mai spus Radulescu sambata. Noi am crescut de la 300.000 in 1994 la peste 600.000 de firme, anul trecut. Dar aceasta crestere a numarului de companii se bazeaza aproape exclusiv pe firme cu capitaluri negative.

Cu alte cuvinte, creste partea nesanatoasa a companiilor, nu cea sanatoasa. 16% dintre companii au zero angajati, zero profit, dar cumuleaza datorii de 65 de miliarde de lei la furnizori, la Stat, la banci. Ar trebui ca autoritatea publica sa fie cu mult mai activa in aceasta directie, mai crede Radulescu. "Poate ar trebui ca acele firme care sunt subcapitalizate sa nu mai poata fi imprumutate de patroni, ci doar insanatosite prin aport de capital. Avem 106.000 companii cu cifra de afaceri zero si cu datorii de peste 100 de miliarde de lei", a mai explicat sambata bancherul central.

Necesarul de recapitalizare pentru companiile cu valori ale capitalurilor proprii sub limita reglementata, ca sa poata atinge pragul reglementat (50% din capitalul social) este de 156,8 mld. lei, considera directorul din BNR. Iar cresterea necesara pentru reintregirea capitalului social este de 187,7 mld. lei. Partea proasta e ca , in ciuda cresterii economice din ultima perioada, necesarul de capitalizare a continuat sa se majoreze (+3,7 la suta in anul 2016 fata de anul precedent).

Potrivit lui Eugen Radulescu, in Romania doar 12.200 de intreprinderi mici si mijlocii pot fi considerate companii performante din punct de vedere economic, respectiv se mentin printre cele mai bune firme din economie in cel putin 7 ani din ultimii 9 ani. Acestea reprezinta circa 2% din totalul firmelor. Din cele 12.200 de firme, peste 6.600 de IMM au un nivel al raportului dintre datorii si capitaluri subunitar si ar putea sustine, in opinia lui Radulescu, un volum de creditare semnificativ: 36,3 miliarde lei