Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat in cazul creditelor in lei cu dobanda variabila, a continuat si marti sa urce, atingand pragul de 1.8% (cel mai mare nivel din noiembrie 2014, potrivit News.ro), in vreme ce ROBOR la 6 luni a urcat la 1,89%, potrivit informatiilor publicate marti de BNR. Reamintim ca marti, Consiliul de Administratie al BNR discuta in cadrul sedintei de politica monetara, piata asteptandu-se la o posibila reducere a coridorului format de facilitatea de credit si de depozit, nefiind exclusa si o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii. La ora 15, Guvernatorul va sustine un briefing de presa.

Indicele ROBOR este esential pentru calcularea dobanzilor la creditele in lei cu dobanda variabila. Cu cat valoarea ROBOR e mai mare, cu atat creste dobanda si, in consecinta, ratele platite de persoanele fizice si firmele care au contractat credite in lei.

In ultimele saptamani, cresterea dobanzilor si evolutia leului a atras si atentia autoritatilor politice, care au avut iesiri publice impotriva conducatorilor politicii monetare.

Bancile includ cresterea ROBOR in calculul trimestrial al ratelor la creditele acordate populatiei si firmelor. O crestere de, sa spunem, 10% intr-o zi, nu se va regasi in totalitate in plata ratelor, bancile calculand o medie trimestriala a evolutiei ROBOR.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara, iar cresterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor in cazul creditelor in lei.

Evolutia dobanzilor pe piata monetara este de obicei corelata cu evolutia randamentelor la titlurile de stat. Dobanzile interbancare au scazut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a inregistrat in septembrie si in octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an, scrie News.ro.

Dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta de la fnalul lunii octombrie 2016, chiar daca s-au oprit, o lunga perioada, intre 0,8% si 0,9%, pentru Robor la 3 luni.