Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a spus, in urma unei intalniri cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, ca cresterea Robor este legata de probleme de lichiditate ale pietei, in conditiile in care gradul de colectare a Fiscului a crescut si ca este atributul specialistilor BNR de a gasi solutii pentru a tempera cresterea Robor.

Ionut MisaFoto: Captura Digi 24

"Participarea mea de azi a avut scopul de a discuta strict tehnic despre ce se intampla azi, de evolutia Robor, de a veda care este pentru viitor cea mai mai buna cale de a impleti politica fiscala cu politica monetara pentru a incheia in piata o stabilitate cat mai buna, stabilitate pentru cetateni, pentru cei care au de platit rate la banci", a spus ministrul Finantelor, Ionut Misa.

In ceea ce priveste evolutia indicelui Robor, acesta a spus ca tine de lichiditatea la nivelul pietei.

"Este o problema de lichiditate, are mai multi factori, multi tehnici. Au avut influenta si incasarile Ministerului Finantelor. Fiscul a atins un grad mai mare de colectare (...), incasarile fiscale au crescut. Nu este unicul motiv, este eronat sa credem ca, daca cresc incasarile bugetare, o sa creasca Roborul. (...) Exista instrumente pe care BNR le are la dispozitie pentru reglarea lichiditatii", a spus Misa, potrivit News.ro, la DiGI 24.

Potrivit lui Misa, exista solutii pentru indicele Robor:daca urmariti, dobanda over night a scazut, pe baza unei discutii, s-au produs efecte pozitive".

Totodata, acesta spus ca mai multe despre solutii va spune seful BNR, dupa finalizarea sedintei CA.

Acesta a mai spus ca fiecare are rolul lui, iar atata timp cat Ministerul Finantelor adopta politici fiscale coerente, iar BNR politici monetare coerente "vom avea stabilitate".