Iesirile publice din ultima vreme la adresa Bancii Nationale au capatat miercuri inca o dimensiune, dupa ce, in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat (condusa de senatorul Daniel Zamfir), a fost invitat omul de afaceri Ion Tiriac, impreuna cu Marius Alexandru Dunca, ministrul tineretului si sportului si cu George Cosac, presedintele Federatiei Romane de Tenis. Tema discutiilor a fost situatia arenelor BNR, cumparate de BNR cu echivalentul a 120.000 de dolari in 1990, dupa cum sustineau participantii la discutii. Ulterior, BNR nu a mai avut dreptul legal de a face investitii acolo, iar terenurile sunt in paragina. Ministrul Dunca a sustinut ca, intr-o discutie cu Guvernatorul Isarescu, acesta i-ar fi spus ca Arenele ar putea fi rascumparate cu 35 de milioane de euro. In timpul audierii lui Tiriac, acesta i-a facut lui Mugur Isarescu o oferta de a rascumpara Arenele cu pana la de zece ori pretul dat de BNR in 1990, urmand sa faca un turneu international de tenis acolo.

Imagine de la discutiile de dupa audieriFoto: Hotnews

In acest moment, Arenele sunt nefunctionale pentru ca nu au avizul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU). Discutiile de miercuri au fost aprinse, senatorul Daniel Zamfir anuntand ca va propune un proiect de lege prin care Arenele (9 terenuri de tenis plus arena centrala, acestea intinzandu-se pe 17 hectare) sa fie trecute din proprietatea BNR in cea a Ministerului Tineretului sau la Primaria Capitalei.

Saptamana viitoare, la audieri vor fi invitati membri ai boardului BNR, reprezentanti ai ISU.

  • Relatia Tiriac-Isarescu, o relatie de amicitie, transformata in transmiterea de mesaje prin intermediul presei

Reamintim ca pana nu demult, relatiile dintre magnatul Tiriac si Guvernatorul BNR erau foarte bune. Isarescu l-a sprijinit pe Tiriac in 1991, cand acesta a fondat Banca Comerciala "Ion Tiriac", care a functionat sub acest nume pana in august 2006, când a fuzionat prin absorbţie cu HVB Bank România SA, iar timp de un an a activat sub denumirea Banca Comercială HVB Ţiriac SA. In iunie 2007, HVB Tiriac a fuzionat prin absorbţie cu UniCredit România SA - banca absorbită, din care a rezultat UniCredit Ţiriac.

In 2012, cand Guvernatorul a achizitionat un apartament in Apropierea Arcului de Triumf, Isarescu a optat pentru un imprumut de 700.000 de lei de la banca unde actionar era Tiriac. Apartamentul achizitionat (un living plus doua dormitoare) facea parte din complexul rezidenţial Alia, dezvoltat tot cu finanţare de la UniCredit Ţiriac Bank.

Acum, desi Tiriac spune despre BNR ca e un organism care "ne apara de tot ce e rau si care ne face sa intram in lumea normala", tutsi ramane o entitate care nu trebuie si nici nu se ocupa de sportul de performanta si nici de sportul de viitor". In plus, reprezentantii Bancii Nationale mint, afirma Tiriac.

"BNR a spus ca ca au investit nu stiu cati bani in Arenele Progresul in februarie 1990. Nu-i adevarat! Eu din banii mei am investit acolo. Noi am pornit acum cu Nastase un proces cu BNR pentru ca ni s-a furat dreptul e a fi acolo unde ne e locul! In nume personal l-am pornit! ", spus marti Ion Tiriac.

Potrivit ministrului Dunca, BNR ar fi solicitat 35 de milioane de euro ca pret pentru o eventuala rascumparare. "Mai intai trebuie sa vad la Guvern daca suntem interesati", a spus Dunca.

  • O sinteza pe scurt a discutiilor de miercuri din Comisia de Buget a Senatului

Senatorul Zamfir a prezidat sedinta, incepand prin a prezenta un protocol incheiat intre BNR si Ministerul Tineretului si Sporturilor. Potrivit sentorului liberal, BNR se angajase atunci sa preia intreg personalul, sa finalizeze investitiile care se derulau la fostele Arenele Progresul. Obligatiile BNR mai erau si acelea de a mentine destinatia terenurilor si de a colabora cu MTS in vederea utilizarii spatiilor preluate pentru activitati sportive potrivit calendarului intern si international.

Zamfir: Exista sectii de performanta care sa functioneze in sediul fostului club Progresul? A doua intrebare: ati colaborat cu BNR si daca ati solicitat Aremene BNR pentru activitati sportive interne si internationale?

Ministrul Marius Alexandru Dunca: Trecere in proprietatea BNR a cladirilor s-a facut in baza unui protocol prin care BNR isi asuma niste lucruri. Din cate stiu eu, acolo nu se desfasoara nicio activitate sportiva de performanta. Arenele BNR din cate stiu, si am fost acolo impreuna cu dl Guvernator de doua ori.

George Cosac, presedintele Federatiei Romane de Tenis Acolo sunt 9 terenuri de tenis plus arena centrala. In utlima perioada, reprezentativele Romaniei au trebuie sa isi caute alte locuri unde se joace. Din pacate, Arenele BNR indeplinesc toate conditiile. Noi am jucat la Mamaia , dar cu derogari obtinute. Arenele sunt inchise de 3 ani, din cauza lipsa avizului ISU. Ultima data a fost acolo meciul Romania -Serbia.

Zamfir: Deci de 3 ani proprietarul nu a luat avizul ISU? D-le Tiriac, de ce nu mai organizati turneul la Bucuresti si cand ati luat aceasta decizie?

Ion Tiriac: In prumul rand va multumesc pentru ca va pierdeti vremea ca sa ne ascultati pe noi. Cand am inceput eu tenisul, eram o tara mica in tenis. Dupa ce a venit si Nastase, am lasat dupa noi tara asta cu sute de mii de jucatori amatori de tenis.

In 6 zile s-au daramat casele a 6 familii si s-a facut acea arena. Pe vremea aceea nu stiu a cui era arena, dar stiu ca era a Sportului. Acolo mancam cu Nastase salam pe care ni-l aducea fratele lui Nastase ca lucra la Obor. Astazi o avem pe Halem, pe cei din cupa Davis si inca vreo 50.000 de juniori. BNR e un organism care ne apara de tot ce e rau si care ne face sa intram in lumea normala, dar nu este o entitate care sa se ocupe de sportul de performanta si nici de sportul de viitor. Istoria e foarte simpla. Daca cineva poate considera ca 17 hectare din mijlocul Bucurestilor au fost vandute cu 120.000 de lei in februarie 1990....Eu cand am venit in tara, acolo erau niste sobolani uriasi si noi trebuia sa jucam in Cupa Davis.

Respectuos spun ca BNR a spus ca ca au investit nu stiu cati bani in Arenele Progresul in februarie 1990 in Arenele Davis. Nu-i adevarat . Eu din banii mei am investit acolo. Noi am pornit cu Nastase un proces cu BNR pentru ca ni s-a furat dreptul e a fi acolo unde ne e locul! In nume personal l-am pornit. Turneul Romanian Tenis Open valoreaza cateva sute de milioane de dolari. Aia de la ISU nu au venit dintr-o data ci mai intai au avertizat timp de 3 ani iar in 2016 le-au spus celor de la BNR ca-l inchid, iar BNR mi-a comunicat si mie. NU ma pricep la banci- am pus oameni care stie sa faca banking. Nu stiu asigurari dar mi-am luat oameni care stiu. Dar tenis stiu sa fac! Si fiind cunoscut in lume, am inchiriat Roamanian Tenis Open la ATP si s-au batut Milan cu Budapesta pentru turneul meu. Budapesta l-a inchiriat si acum vor sa-l cumpere de la mine, dar eu nu am de vanzare nimic. Dar ca sa va faceti o idee, un turneu cum e Madridul, maine il vinzi cu 250 de milioane, daca esti prost si nu faci niste calcule. Consider ca aceasta baza ne-a fost furata. Eu ii fac o oferta Guvernatorului: Ii platesc de patru ori. De zece ori cat a dat pe ea. Si nici n-o duc din Romania. O las aici! BNR nici nu au ce face acolo. Au facut acolo un hotelas acolo, nu stiu ce e ca nu m-a invitat domnul Guvernatoru. De ce au mai cumparat-o, n-am nicio idee!

Daniel Zamfir: Aceasta este un prim pas in cadrul unei discutii mai ample. BNR, semnand acel protocol, nu a respectat obligatiile asumate. Propun colegilor sa solicitam BNR de a ni se permite sa intram in acea baza. Este foarte important ca activitatile competitionale sa se desfasoare pe putinele baze sportive care ne-au mai ramas. Sa avem asa ceva in plin Centru si noi s-o folosim nu stiu pentru ce....Propun de asemenea sa invitam la comisie saptamana viitoare si pe reprezentantii BNR sa vedem cum stau lucrurile cu acea baza.

Marius Alexandru Dunca: Exista deschidere din partea dl Guvernator cu privire la o rascumparare a Complexului Progresul. A fost o discutie si ne-a spus ca ar valora acum 35 de milioane de euro! Nu exista nimic scris, a fost doar o discutie. Trebuie sa merg in Guvern sa vad daca exista interes sa o cumparam.Inteleg ca s-a trimis si o adresa de la BNR, dar trebuie sa verific la SGG sa vad daca a ajuns. Mai exista varianta sa oferim BNR ceva la schimb.

Ion Tiriac: Va spun eu ce trebuie oferit la schimb! Dl Ponta a inceput discutia cu BNR si BNR are pretentia la niste cladiri adiacente actualului sediu al BNR. Dupa parerea mea,valoarea de folosinta a acelor Arene in prezent este zero. Fara copii care sa faca sport, am ajuns cu 3 medalii la JO. In anul 2009 aveam 29 de medalii. Ca sa ai ce culege, mai intai trebuie sa semeni! Ceva trebuie facut acolo! Terenul are o valoare enorma, dar daca ramane aceeasi destinatie, n-ai ce face acolo!

Zamfir: Nu vad ca acceptabila ca din banii Statului sa platim BNR aceasta suma uriasa! O sa depunem o initiativa legislativa prin care sa trecem din proprietatea BNR poate la MInisterul Sportului. Sau sa-l predam Primariei Capitalei, daca nu il doriti!

Ma angajez la doua lucruri: dupa discutia cu BNR si dupa ce vedem ce se intampla la acel club sportiv, sa solicitam din nou MTS sa continue demersurile ca respectivul Club sa fie oferit ori ministerului ori Primariei Capitalei. Trebuie ca acest complex sa revina sportului.

Tiriac: Daca reusiti sa faceti ceva pana in luna decembrie, eu aduc turneul inapoi!

Zamfir: E greu ca o initiativa legislativa sa fie adoptata in doua luni de zile.

Tiriac:Noi am tinut aici turneul peste 20 de ani. Nefiind proprietari, nu puteam face acolo mari reparatii. Am vrut sa afceo acolo o fotografie in cosume de tenis de epoca. Cand ne-am dus acolo sa facem fotografia, poarta era in lanturi ca sa nu intram. Dar ce-am facut noi ca sa nu fim primiti acolo?

Zamfir: Vom chema si reprezentantii ISU si boardul Bancii Nationale, sptamana viitoare. In incheiere, vreau sa va asigur ca demersul nostru de a face orice posibil ca aceasta baza sa revina Sportului nu are culoare politica si am sentimentul ca acest lucru este posibil!

N.Red:

Implicatiile neutilizarii bazei sportive "Arenele BNR" pentru competitiile internationale sunt analizate, miercuri, de senatorii din Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital, impreuna cu omul de afaceri Ion Tiriac, fost presedinte al Comitetului Olimpic Roman, Marius Alexandru Dunca, ministrul tineretului si sportului, si George Cosac, presedintele Federatiei Romane de Tenis.

Omul de afaceri Ion Tiriac declarase, recent, intr-o conferinta de presa, ca Banca Nationala a Romaniei "a luat ilegal" in anul 1991 Complexul sportiv "Arenele BNR", cel care a gazduit pana in 2015 turneul BRD Nastase Tiriac Trophy, mutat acum la Budapesta.

El a mentionat ca s-a intentionat la un moment dat ca Guvernul sa faca un schimb de proprietati cu BNR pentru ca Arenele BNR sa revina Ministerului Tineretului si Sportului, care la randul lui sa le renoveze. "Au fost incercari intre Guvernul Ponta si BNR sa faca un schimb de proprietati. Sa dea BNR-ului altceva pe acest parc facut pentru sport. Roland Garros-ul este in mijlocul Parisului, la fel ca Bernabeu in Madrid. Bernabeu e catedrala Madridului, nu poti sa muti stadionul ala. Dar noi ce avem? Avem palatul lui Ceausescu acolo, atat", a adaugat Tiriac.

Ion Tiriac, proprietarul turneului BRD Nastase Tiriac Trophy, a cedat competitia pentru doi ani la Budapesta din cauza faptului ca Arenele BNR nu mai corespund cerintelor ATP, Terenul Central fiind inchis. In 2016, la ultima editie a turneului la Bucuresti, Terenul Central nu a putut fi folosit, deoarece nu are avizul ISU de functionare, meciurile disputandu-se doar pe terenurile secundare.

Ion Tiriac si Ilie Nastase au criticat in mai multe randuri atitudinea conducerii Bancii Nationale a Romaniei, proprietara bazei sportive din Cotroceni, pe care a acuzat-o ca nu doreste sa cedeze terenul Primariei Capitalei, dar nici sa investeasca in modernizarea Arenelor BNR pentru a putea primi avizul ISU.