"In contextul reluarii discutiilor legate de subiectul Arenele BNR, pentru corecta informare a opiniei publice va readucem la cunostinta comunicatul nostru. Terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobandit printr-un act de vanzare-cumparare de la Societatea de Dare la Semn Bucuresti. Arena Centrala de tenis, impreuna cu alte constructii amenajate pe terenul BNR, a fost preluata in proprietate de catre BNR, cu plata, in anul 1991, de la Ministerul Tineretului si Sportului. La data preluarii, starea constructiilor si a terenului din jurul acestora era deplorabila, necesitand investitii semnificative. Dupa anul 1991, BNR a realizat investitii in Arena Centrala si terenurile de antrenament in valoare de aproximativ 1.000.000 lei in preturi curente (amenajare vestiare in anul 1997, tribuna metalica in anul 1999, instalatie de nocturna in anul 2000 etc.)", transmit oficialii Bancii Nationale intr-un comunicat transmis joi.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Hotnews

Ce mai spun bancherii centrali:

  • Pana in prezent, BNR a inregistrat, in legatura cu Arena Centrala si terenurile de antrenament, cheltuieli cu intretinerea echipamentelor, instalatiilor si utilajelor din dotarea cladirilor si terenurilor Arenei BNR si a constructiilor ce o deservesc, precum si cheltuieli administrative, in valoare de peste 5.000.000 lei in preturi curente. O latura importanta a acestor activitati a fost reprezentata de salvarea si intretinerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantati la sfarsitul secolului XIX), protejati de lege si parte a patrimoniului national.
  • Proprietatea BNR delimitata de strazile Dr. Staicovici - Dr. Lister gazduieste in principal activitati de pregatire profesionala si pentru functionarea curenta a BNR, si nu este o baza sportiva in sine. In spatiul respectiv, pe langa Arena Centrala de tenis si terenurile de antrenament, precum si terenul de fotbal ¬ toate preluate de la MTS in 1991 ¬ functioneaza un centru de pregatire profesionala, un spatiu restrans de cazare cu circuit intern, doua spatii de alimentatie cu circuit intern. In aceste locatii se desfasoara in permanent diverse activitati ale BNR si se organizeaza evenimente specifice in colaborare cu institutii financiare internationale si cu parteneri academici interni si internationali.

Incepand cu anul 1991, competitiile de tenis organizate pe arena centrala si terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internationale din circuitele ATP si respectiv WTA, precum si alte turnee de tenis nationale si internationale) au fost gazduite in regim de comodat, BNR punand la dispozitie cu titlu gratuit toate amenajarile si dotarile necesare.

  • In anul 2007 Romania a aderat la UE, iar Banca Nationala a Romaniei a devenit membra a Sistemului European al Bancilor Centrale. Legislatia europeana obliga BNR sa se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei banci centrale, respectiv stabilitatea preturilor si, in paralel, stabilitatea financiara, ceea ce limiteaza capacitatea BNR sa se implice financiar in activitati care exced acestor obiective.
  • In prezent este necesara o reconstructie din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizica a constructiei edificate la inceputul anilor `70; modificarea succesiva a standardelor privind siguranta in constructii, cu precadere modificarea survenita in anul 2016; cresterea exigentelor privind constructia de stadioane si arene sportive si organizarea de evenimente publice pe acestea, in special din perspectiva afluirii si defluirii de persoane.

BNR a initiat demersuri inca din anul 2014 privind transferul de proprietate catre Guvern a perimetrului delimitat de strazile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activitatilor sportive, propunand o serie de solutii concrete. Astfel, au fost transmise scrisori catre Guvernul Romaniei in iulie 2014, decembrie 2015 si mai 2017. BNR a avut si continua sa aiba toata disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, in conditiile legii.

Context:

Reamintim ca in ultima perioada, atat Ion Tiriac cat si Ilie Nastase au adresat acuzatii dure Bancii Centrale privind legalitatea achizitiei din 1946, dar si privitoare la sumele pretinse de BNR ca le-ar fi investit acolo. "BNR a spus ca ca au investit nu stiu cati bani in Arenele Progresul in februarie 1990. Nu-i adevarat! Eu din banii mei am investit acolo!", a spus Ion Tiriac, la o intalnire in cadrul Comisiei de Buget a Senatului. Tiriac a marturisit ca a actionat BNR in instanta, avandu-l alaturi si pe Ilie Nastase.

Situatia juridica a Arenelor BNR este una complicata, dar daca ambele parti ar da dovada de vointa ferma, problema s-ar putea detentiona. Tiriac ar dori (potrivit propriilor afirmatii) sa readuca acolo profitabilul turneu Romanian Open tenis, acuzand BNR ca nu il lasa. La randul lui, BNR spune ca legile europene nu ii mai permit finantarea altor activitati decat cele legate de politica monetara. Acest impas insa, poate fi survolat doar prin dialog. Si, poate, putin curaj.

Potrivit sefului Comisiei de Buget din Senat, Daniel Zamfir, saptamana viitoare vor fi invitati la discutii atat reprezentantii ISU cat si membrii boardullui Bancii Nationale. "Vreau sa va asigur ca demersul nostru de a face orice posibil ca aceasta baza sa revina Sportului nu are culoare politica si am sentimentul ca acest lucru este posibil!", a spus Zamfir.

Implicatiile neutilizarii bazei sportive "Arenele BNR" pentru competitiile internationale sunt analizate, miercuri, de senatorii din Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital, impreuna cu omul de afaceri Ion Tiriac, fost presedinte al Comitetului Olimpic Roman, Marius Alexandru Dunca, ministrul tineretului si sportului, si George Cosac, presedintele Federatiei Romane de Tenis.

Omul de afaceri Ion Tiriac declarase, recent, intr-o conferinta de presa, ca Banca Nationala a Romaniei "a luat ilegal" in anul 1991 Complexul sportiv "Arenele BNR", cel care a gazduit pana in 2015 turneul BRD Nastase Tiriac Trophy, mutat acum la Budapesta.

El a mentionat ca s-a intentionat la un moment dat ca Guvernul sa faca un schimb de proprietati cu BNR pentru ca Arenele BNR sa revina Ministerului Tineretului si Sportului, care la randul lui sa le renoveze. "Au fost incercari intre Guvernul Ponta si BNR sa faca un schimb de proprietati. Sa dea BNR-ului altceva pe acest parc facut pentru sport. Roland Garros-ul este in mijlocul Parisului, la fel ca Bernabeu in Madrid. Bernabeu e catedrala Madridului, nu poti sa muti stadionul ala. Dar noi ce avem? Avem palatul lui Ceausescu acolo, atat", a adaugat Tiriac.

Ion Tiriac, proprietarul turneului BRD Nastase Tiriac Trophy, a cedat competetitia (in urma unei licitatii) pentru doi ani la Budapesta din cauza faptului ca Arenele BNR nu mai corespund cerintelor ATP, Terenul Central fiind inchis. In 2016, la ultima editie a turneului la Bucuresti, Terenul Central nu a putut fi folosit, deoarece nu are avizul ISU de functionare, meciurile disputandu-se doar pe terenurile secundare.

Ion Tiriac si Ilie Nastase au criticat in mai multe randuri atitudinea conducerii Bancii Nationale a Romaniei, proprietara bazei sportive din Cotroceni, pe care a acuzat-o ca nu doreste sa cedeze terenul Primariei Capitalei, dar nici sa investeasca in modernizarea Arenelor BNR pentru a putea primi avizul ISU.