Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2364 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 27 lei, au transmis luni reprezentantii Institutului National de Statistica. Cele mai mari salarii raman cele platite in zona de IT&C, iar cele mai mici lefuri le iau cei care lucreaza in turism si restaurante. Una dintre explicatiile scaderilor salariale sta in "angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice", potrivit afirmatiilor din comunicatul INS.

Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,9%.

In luna august 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna iulie 2017. "Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna iulie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanta ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice", mai arata specialistii Statisticii.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 8,7% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, respectiv cu 7,7% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii);
  • intre 5,0% si 6,5% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor;
  • intre 3,5% si 5,0% in fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, alte activitati industriale n.c.a., alte activitati extractive, fabricarea produselor textile, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.

Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 19,2% in extractia carbunelui superior si inferior;
  • intre 4,0% si 8,5% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, industria metalurgica, fabricarea bauturilor;
  • intre 2,0% si 3,5% in telecomunicatii, activitati de servicii anexe extractiei, transporturi pe apa, activitati de editare.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (-2,3%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare, respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,6%). Castigul salarial mediu net a crescut usor in administratia publica (+0,7%) comparativ cu luna precedenta.