Marti in jurul pranzului au inceput audierea candidaturilor pentru posturile vacante ale Curtii de Conturi. ​"Exista posibile incompatibilitati. Ministerul Finantelor si Curtea de Conturi trebuie reformate, daca vrem sa functioneze economia. E nevoie si de un punct de vedere de la ANI pentru a vedea eventuale conflicte de interese", a spus in debutul sedintei, Eugen Teodorovici, fostul ministru de Finante. Fiecarui candidat i-au fost alocate 15 minute pentru posturile de conducere (inclusiv raspunsurile la intrebarile adresate) si cate 5 minute pentru postul de consilier de conturi. "E un simulacru ceea ce se intampla aici!", a explodat parlamentarul USR Claudiu Nasui. Sunt tari care audiaza timp de mai multe zile pentru asemenea functii, care sunt funcdamentale pentru un Stat.

"Fiecare dintre candidati a declarat pe proprie raspundere ca indeplinesc conditiile. Daca ulterior, ANI constata ca au declarat fals, exista implicatii penale", a explicat Viorel Stefan, fost ministru de finante, presedintele Comisiei de Buget a Camerei Deputatilor.

Lista incompatibililor a fost deschisa de Cosette Chichirau."Avem cel putin o incompatibilitate: d-l Popeanga", a spus parlamentarul USR. "Propun sa solicitam pentru fiecare si un punct de vedere al ANI", a mai propus Teodorovici.

Primul audiat este Nicolae Balalia. "Cand am formulat cererea m-am referit la postul de consilier de conturi", incepe Balalia.

Teodorovici: Ati depus vreun proiect de reforma a Curtii? Daca nu, ce v-a impiedicat?

Balalia: De cand s-a infiintat Curtea am fost angajat ca cel mai tanar auditor. Sunt director al Camerei de Conturi de 18 ani. Am fost implicat in Comisii pentru eliberarea sistemului de indicatori de preformanta. Am trecut prin 4 schimbari de presedinte, de fiecare data au intervenit reforme noi in cadrul Curtii de Conturi, de fecare data am avut propuneri axate pe transparenta institutionala. Consider ca as putea sa pot ocupa (sic!) o pozitie in plenul Curtii de Conturi.

Teodorovici: Ce spuneti despre split TVA? Vi se pare o masura corecta pentru mediul economic?

Claudiu Nasui: As dori sa va intreb ce intelegeti prin principiul economicitatii?

Balalia: In acest moment nu consider split TVA o masura buna. Va complica sistemul de evidenta si mult mai tarziu va duce la o mai buna colectare. Legat de principiul economicitatii, intotdeauna masuram efortul facut pentru rezultatele obtinute. Daca este negativ, dispunem masuri sau recomandari.

Discutiile continua intr-un ritm foarte alert, cu un Eugen Teodorovici (PSD) pregatit sa-i contreze pe fiecare candidati.

Candidatii intra pe rand si isi sustin candidatura pentru posturile vizate, unii cu emotii pe care nu reusesc sa si le stapaneasca in totalitate, in vreme ce altii par stapani pe cunstintele pe care le au.

Desi Viorel Stefan (care conduce audierile) a anuntat ca votul ar trebui finalizat pana la ora 15, circa jumatate de ora s-a pierdut pentru fixarea procedurilor si a timpilor de audiere/candidat.

Mihai Busuioc, fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării în perioada în care instituţia era condusă de Liviu Dragnea, a primit aviz pozitiv pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi de la comisiile reunite de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat, au declarat marţi pentru News.ro surse oficiale din cadrul comisiilor.

Mihai Busuioc a primit 18 voturi ”pentru”, zece ”împotrivă” şi o singură abţinere.

Au mai primit aviz pozitiv Nicu Marcu, pentru funcţia de vicepreşedinte şi Aurel Dumitru, pentru consilier de conturi.

Pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Audit a fost avizat pozitiv Lucian Dan Vlădescu, iar Florin Tunaru a primit aviz pozitiv pentru postul de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.

O decizie privind aceste propuneri la conducerea Curţii de Conturi va fi luată în plenul reunit al Parlamentului, miercuri, la ora 13:00.

Busuioc a fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării în perioada în care instutuţia era condusă de Liviu Dragnea. Busioc a fost numit secretar general al Guvernului în luna ianuarie, de către premierul de atunci Sorin Grindeanu, imediat după ce acesta a fost numit în funcţie.

Ulterior, în aprilie, Mihai Busuioc a fost numit membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus de către statul român, prin Ministerul Energiei. În mai 2012, fostul premier Victor Ponta l-a demis pe Busuioc de la conducerea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Potrivit declaraţiei de avere completată în februarie 2017, Busuioc este membru în mai multe consilii de administraţie: ANOFM, ANL, Romarm, UM Plopeni şi CNI.

Context:

Nu mai puţin de 13 candidaţi şi-au depus candidaturile pentru o funcţie de conducere în Curtea de Conturi, dupa ce Cristian Socol si-a retras candidatura.

1. BUSUIOC MIHAI – candidează pentru postul de Preşedinte al Curţii de Conturi;

2. NANCU DUMITRU - candidează pentru postul de Preşedinte al Curţii de Conturi;

3. NICU MARCU - candidează pentru postul de vicepreşedinte al Curţii de Conturi;

4. BALALIA NICOLAE – candidează penstru un post de conducere;

5. BULGARU LIANA – candidează pentru postul de consilier de conturi;

6. DUMITRU AUREL - candidează pentru postul de consilier de conturi ;

7. FLORESCU ŞTEFAN DAN (PMP) - candidează pentru postul de consilier de conturi;

8. FLORIAN CATALIN COSTEL - candidează pentru postul de consilier de conturi;

9. POPEANGA PETRE - candidează pentru postul de consilier de conturi;

10. TATARU RAZVAN - candidează pentru postul de consilier de conturi;

11. TEODORU DANIELA - candidează pentru postul de consilier de conturi;

12. VLADESCU LUCIAN - candidează pentru postul de preşedinte al Autorităţii de audit;

13. TUNARU FLORIN – candidează pentru postul de vicepreşedinte al Autorităţii de audit.