Gigantul bancar american Merrill Lynch a raportat pierderi de aproape opt miliarde de dolari pentru 2007, dupa ce a fost afectat de criza imobiliara din SUA, transmite BBC News.

Compania a anuntat pierderi nete de 7.8 miliarde de dolari in 2007.

BBC precizeaza ca gigantul financiar este ultima banca americana si europeana care anunta pierderi din cauza crizei imobiliare din SUA.

Presedintele bancii, John Thain, a declarat ca rezultatele sunt "in mod clar inacceptabile".

In ultimul trimestru al anului trecut, grupul american a consemnat pierderi de aproape 10 miliarde de dolari, dupa in perioada similara a anului 2006 a avut un profit de 2,3 miliarde de dolari. Acesta este cel de-al doilea trimestru consecutiv in care banca inregistreaza pierderi.

Stan O'Neal, fostul presedintele executiv al Merrill Lynch, s-a retras de la conducerea institutiei in luna octombrie a anului trecut din cauza slabelor performante ale bancii.

La inceputul acestei saptamani atat reprezentantii Citigroup, cat si cei ai JP Morgan, au anuntat ca rezultatele financiare ale celor doua companii au avut de suferit ca urmare a expunerii la turbulentele declansate in sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

JP Morgan Chase a anuntat ca veniturile sale au scazut cu 34% in ultimele trei luni ale anului trecut. Astfel, profitul net al bancii a fost de 2,97 miliarde de dolari in cel de-al patrulea trimestru din 2007, in scadere de la 4,53 miliarde de dolari in perioada similara a anului trecut.

De asemenea, Citigroup a raportat pierderi de 9,83 miliarde de dolari in ultimul trimestru al anului trecut.

Cele mai pierderi cauzate de criza pietei creditelor ipotecare din SUA:

Merrill Lynch: 22,1 miliarde dolari

Citigroup: 18 miliarde dolari

UBS: 13,5 miliarde dolari

Morgan Stanley: 9,4 miliarde dolari

HSBC: 3,4 miliarde dolari

Bear Stearns: 3,2 miliarde dolari

Deutsche Bank: 3,2 miliarde dolari

Bank of America: 3 miliarde dolari

Barclays: 2,6 miliarde dolari

Royal Bank of Scotland: 2,6 miliarde dolari

IKB: 2,6 miliarde dolari

Freddie Mac: 2 miliarde dolari

JP Morgan Chase: 1,3 miliarde dolari

Credit Suisse: 1 miliarde dolari

Wachovia: 1,1 miliarde dolari

Paribas: 439 milioane dolari