Romanii care spera ca vor putea lua repede credite de consum de la banci din tarile membre ale Uniunii Europene mai au de asteptat. Acest lucru va fi posibil abia din 2010, desi Parlamentul European a adoptat o directiva care sa armonizeze regulile de acordare a creditelor de consum in tarile UE.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat intr-un interviu pentru Radio Romania ca, la noi, norma va fi implementata incepand cu 2010 si ca pana atunci "se vor intampla foarte multe in sistemul bancar romanesc, inclusiv datorita competitiei, bancile vor incerca sa prezinte clientilor produse si servicii la costuri cat mai reduse", scrie Rador.

Posibilitatea ca un roman sa ia un credit din strainatate ramane mica, iar procedura foarte complicata, potrivit presedintelui ARB. El a exemplificat ca, daca un roman ar vrea sa ia un credit din Finlanda, ar trebui ca institutiile din Finlanda "sa recunoasca in totalitate documentele emise in Romania, ar trebui ca institutiile bancare din Finlanda sa fie interesate sa vina la Bucuresti sau la Vintu de Sus sau la Vintu de Jos sau la Cuca Macaii sa faca o evaluare a unui teren, a unei cladiri, ceea ce facem noi, bancile comerciale in prezent".

"Ma indoiesc ca intr-o perioada imediat urmatoare acest lucru se va petrece", a adaugat Ghetea.

El a explicat ca rambursarea anticipata a creditului trebuie sa fie penalizata, dar nu mai mult de nivelul unei rate lunare, in cazul in care aceasta rambursare anticipata are loc inainte de scurgerea a 14 zile de la data acordarii creditului.