"Banca Nationala nu e impotriva cresterii salariilor sau a consumului! Noi vorbim doar de dozaj! Cu cat poti creste pentru ca la momentul critic sa nu trebuiasca sa pui frana brusca! E simplu sa dai si sa dai mult. Problema incepe cand trebuie sa iei. Mai conteaza si cine ia! Si cum incep discutii care dureaza ani de zile despre faptul ca unii dau si altii iau. Si cat de sanatoasa e o asemenea discutie pentru societate? De cate ori trebuie sa dam cu capul ca sa invatam minte", a spus miercuri Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la conferinta anuala a Asociatiei Analistilor Financiari Bancari din Romania.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Asculta mai jos un fragment din discursul Guvernatorului.

Descarca fisierul audio in format MP3

Ce le-a mai transmis Guvernatorul, analistilor prezenti in sala:

  • Importanta Dvs o vad cel putin din doua persective. E nevoie de a dezvolta si de a consolida prestigiul meseriei de analist.Alfel, locul Dvs va fi ocupat de comentatori mediocri, manati de altceva, de dorinta de a "bubui" spatiul public cu stiri sforaitoare, exagerate, de moderatori care nu stapanesc lucrurile dar care au impresia ca ei traduc pe intelesul publicului lucrurile mai complicate.
  • Va dau doua exemple de probleme. Anul trecut vorbeati de faptul ca stabilitatea macroeconomice e insotita de tensiuni microeconomice. Ati avut dreptate. Tensiunile micro, vedem inclusiv in mesaje din aceasta dimineata, venite dinspre sectorul privat, sunt chiar mai serioase acum si constituie o problema la care e nevoie sa raspundem daca vrem sa vedem incotro se indreapta Romania.  E nevoie sa discutam despre problemele adevarate ale Romaniei. O dezbatere iscata zilele trecute: de ce BNR nu a intervenit mai devreme, si ca abia acum am vazut noi deficitul comercial. Din 90, tara asta are doar deficite comerciale. Noi n-am reusit sa sarim dincolo,ca Ungaria, pe excedent.
  • Deficitele au ajuns la un miliard de euro pe luna. Daca o tinem asa, unde ne ducem? In domeniul consumului s-a stimulat prea mult. Daca nu reusim sa ne echilibram, avem o problema.
  • BNR nu e impotriva cresterii salariilor sau a consumului! Noi vorbim doar de dozaj! Cu cat poti creste pentru ca la momentul critic sa nu trebuiasca sa pui frana brusca! E simplu sa dai si sa dai mult. Problema incepe cand trebuie sa iei. Mai conteaza si cine ia! Si cum incep discutiile din asta care dureaza ani de zile despre faptul ca unii dau si altii iau. Si cat de sanatoasa e o asemenea discutie pentru societate? De cate ori trebuie sa dam cu capul ca sa invatam minte?
  • In Romania ne-ar trebui un BBC care sa transmita cu acuratete, nu sa dai un comunicat la pranz cu rezerva nationala si seara sa vezi la un post de televiziune pe cineva care sustine ca au disparut 40 de tone de aur din rezerva. Si nimeni sa nu pateasca nimic pentru asta.
  • Ca sa-i raspund unui analist care a tras un editorial mare acum doua zile, ii spun: atentie la miscarile cursului de schimb. Am scapat de euroizare in mare masura, dar vedeti ce sensibila e societatea? S-a miscat cursul cu 1%, de la 4.6 la 4.64, si  vedem comentarii puternice, tari de tot. Te si sperii daca te uiti! Degeaba zicem noi: uitati-va la cursul euro-dolar, care se schimba frecvent cu 1% intr-o zi.
  • Daca deprecierea se intampla toamna, suntem intrebati de ce toamna, daca e iarna ca de ce iarna, cand importam gaze, daca e primavara ca de ce inainte de Paste...
  • Ni se reproseaza ca am vandut iluzia unui curs stabil. Va amintiti ca in  primavara am spus ca nu e camp de apreciere pentru leu si am prezentat un grafic cu cursul real efectiv?