Opt dintre cele mai mari banci din lume vor negocia cu Comisia Europeana acorduri pentru inchiderea unei investigatii vechi de patru ani, in care sunt acuzate de asociere pentru manipularea pietei valutare mondiale, al carei volum zilnic este de aproximativ 5.300 de miliarde de dolari, relateaza Financial Times, citat de news.ro.

UBS, Royal Bank of Scotland, JPMorgan Chase, Citigroup, Barclays, HSBC si alte doua banci vor plati in cadrul acordurilor o suma cumulata de ordinul miliardelor de dolari, au declarat mai multe persoane apropiate investigatiei.

Investigatia a fost dificila din cauza complexitatii faptelor, care au implicat un numar mare de monede.

Amenzile vor fi probabil mai mari decat penalitatea de aproape 2 miliarde de dolari impusa bancilor in urma investigatiilor UE referitoare la manipularea dobanzilor, au spus unele dintre persoane.

Investigatia din UE a avut loc dupa anchete similare in Statele Unite, Marea Britanie si Elvetia., in urma carora bancile au fost amendate cu peste 10 miliarde de dolari.

In total, institutiile financiare au platit penalizari de peste 320 de miliarde de dolari, dupa 2008, potrivit datelor publicate de Boston Consulting Group.

Bancile implicate sunt pregatite sa negocieze acorduri cu autoritatile europene in urmatoarele cateva luni, potrivit surselor.