Marea Britanie va reprivatiza banca Royal Bank of Scotland (RBS), prin vanzarea unor actiuni in valoare de 15 miliarde de lire sterline, potrivit documentelor publicate miercuri de guvern, dar la pretul actual al titlurilor va inregistra o pierdere de ordinul miliardelor de lire sterline de pe urma salvarii institutiei financiare in perioada de varf a crizei financiare, relateaza news.ro care citeaza Reuters.

Guvernul va incepe cu vanzarea unor actiuni RBS in valoare de 3 miliarde de lire, inainte de incheierea anului fiscal 2018-2019, iar intregul proces se va desfasura pe parcursul a peste cinci ani.

Executivul de la Londra a investit 45,5 miliarde de lire in RBS in perioada crizei financiare, iar eforturile ulterioare de recuperare a banilor au fost impiedicate de scaderea actiunilor bancii, de investigatii ale autoritatilor de reglementare din Statele Unite si de Brexit.

La cotatia actuala a titlurilor RBS, de 270 de pence pe unitate, care este de putin peste jumatate din cele 502 pence pe unitate platite de guvern, Trezoreria va pierde miliarde de lire in urma vanzarii.

RBS a raportat pierderi de peste 58 de miliarde de lire incepand din 2008, dar in luna octombrie a anuntat pentru trimestrul al treilea un profit operational peste asteptarile analistilor, informatie care a dus la cresterea pretului actiunilor.

"Guvernul a cumparat actiunile RBS acum aproape 20 ani, dar RBS este in prezent o banca foarte diferita, asa ca in niciun caz nu isi va recupera banii cheltuiti pentru salvarea ei", a declarat Peter Hahn, profesor pentru industria bancara la London Institute of Banking and Finance.

Vanzarea va include aproximativ doua treimi din participatia de 71% detinuta de guvern la RBS, la preturile actuale.

Biroul pentru Responsabilitate Bugetara din Marea Britanie a anuntat ca, potrivit estimarilor, guvernul va pierde 21,8 miliarde de lire in urma salvarii bancilor in perioada crizei financiare din perioada 2007-2009, sub nivelul estimat in martie, de 23,5 miliarde de lire.

Fondurile obtinute din vanzarea actiunilor RBS vor fi binevenite pentru bugetul Marii Britanii.

Ministrul de Finante Philip Hammond a prezentat miercuri, in Parlament, o declaratie pesimista referitoare la buget, avertizand ca veniturile din taxe vor scadea. Vanzarea actiunilor RBS va contribui la reducerea datoriei nete din sectorul public, ca procentaj din PIB, potrivit news.ro.