Valoarea punctului amenzii rutiere va fi plafonata la 145 de lei, pentru a nu genera cresteri excesive, in conditiile in care de la 1 ianuarie 2018 se majoreaza salariul minim brut pe economie, in functie de care se calculeaza punctul de amenda, a anuntat, marti, purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor, Monica Dajbog, citata de News.ro. Ea a precizat ca aceasta masura va fi prevazuta intr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului.

Dajbog a spus ca Ministerul Afacerilor Interne a inaintat Ministerului Finantelor o propunere de mentinere, in 2018, a punctului de amenda la valoarea de 145 de lei, pentru a nu genera cresteri excesive, dat fiind ca de la 1 ianuarie 2018 salariul minim brut pe economie va fi majorat de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, iar valoarea punctului de amenda reprezinta 10% din salariul minim brut.

"In conditiile in care conform programului de guvernare sunt preconizate cresteri ale salariului minim brut pe economie, pentru a nu creste excesiv cuantumul amenzilor raportat la veniturile cetatenilor si la gravitatea faptelor, aceasta masura va fi propusa spre adoptare in sedinta de Guvern", a afirmat Monica Dajbog.

Ea a precizat ca plafonarea punctului de amenda rutiera este o propunere care va fi integrata intr-un poiect de Ordonanta de Urgenta care va fi promovat de Guvern prin Ministerul Finantelor.

In prezent, amenzile de circulatie sunt cuprinse intre 290 si 2.900 de lei, iar in cazul persoanelor juridice ajung la 14.500 de lei.

Din februarie 2017, cand a avut loc ultima majorare a salariului minim brut, la 1.450 de lei, valoarea punctului de amenda a crescut la 145 de lei.