"Cursul de schimb leu/euro s-a reinscris la inceputul lunii august pe o traiectorie crescatoare relativ accentuata, reflectand deteriorarea apetitului global pentru risc si, mai apoi, ingrijorarea crescuta a investitorilor financiari legata de conduita politicii fiscale, dar si de accentuarea trendului de crestere a deficitului balantei comerciale si a celui al contului curent (s.m.DP). Pe ansamblul lunii, leul a consemnat o depreciere de 0,4% fata de euro; totodata, forintul s-a depreciat cu 1,3% fata de moneda unica europeana, iar zlotul, cu 0,1%. In schimb, coroana ceha s-a apreciat cu 0,1%, se arata in buletinul lunar publicat marti de catre Banca Centrala.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Hotnews

Ca mai arata buletinul publicat de bancherii centrali:

  • Ascensiunea randamentelor pe piata monetara (celebrul Robor-n.n.) s-a produs in conditiile restrangerii ample a excedentului structural de lichiditate, sub actiunea simultana a principalilor factori autonomi ai lichiditatii, importanta fiind modificarea "pattern"-ului evolutiei soldului contului in lei al Trezoreriei si al operatiunilor nerezidentilor pe piata financiara locala. Acest context a condus la aparitia unor deficite zilnice de rezerve in debutul perioadei de constituire a RMO 24 septembrie - 23 octombrie, conditii in care BNR a reluat, dupa o pauza de aproape 2 ani, operatiunile repo 1W destinate furnizarii de lichiditate.
  • Influenta modificarii caracterului curent/anticipat al conditiilor lichiditatii de pe piata monetara a fost receptata si de cotatiile pe termen mai lung ROBOR 3M-12M. Acestea si-au accentuat spre finele lunii septembrie tendinta ascendenta amorsata in august ca urmare a consolidarii anticipatiilor institutiilor de credit privind ajustarea in perspectiva apropiata a conduitei politicii monetare a BNR, in linie cu asteptarile inflationiste in crestere, dar si cu semnalele transmise de banca centrala, inclusiv prin revizuirea prognozei de inflatie, si cu evolutiile de pe piata financiara internationala.
  • Pe acest fond, cotatiile zilnice ROBOR au tins la randul lor sa se apropie de rata dobanzii de politica monetara; mediile lor lunare s-au majorat cu pana la 0,17 puncte procentuale fata de luna anterioara, ajungand la 1,06% in cazul maturitatii de 3 luni, respectiv 1,22% si 1,39% in cazul maturitatilor de 6 luni, respectiv 12 luni.
  • Cursul de schimb leu/euro si-a continuat in primele zile ale lunii miscarea ascendenta, pentru ca apoi sa se cvasistabilizeze in proximitatea nivelului maxim al ultimilor 5 ani, inclusiv in conditiile in care consolidarea asteptarilor investitorilor privind initierea in scurt timp a procesului de normalizare a bilantului Fed, precum si efectuarea unei noi majorari a ratei dobanzii in luna decembrie au redus atractivitatea plasamentelor pe pietele financiare emergente. Influentele au fost receptate si de majoritatea monedelor din regiune, care si-au prelungit sau si-au reluat in ultima luna a trimestrului III deprecierea fata de euro.
  • Ratele medii ale dobanzilor practicate de institutiile de credit in relatia cu clientii nebancari au consemnat ajustari ascendente in perioada analizata. Astfel, rata medie a dobanzii la creditele noi s-a majorat pe segmentul societatilor nefinanciare cu 0,13 puncte procentuale, la 3,91%, sub influenta cresterii consemnate atat de rata dobanzii la creditele noi de valoare mica (sub echivalentul a 1 milioane euro), cat si de greutatea relativa a acestor imprumuturi. Pe segmentul populatiei, ea a urcat cu 0,18 puncte procentuale, la 6,81%, exclusiv datorita majorarii ratei dobanzii la creditele noi pentru locuinte.
  • Randamentul mediu al depozitelor noi la termen a crescut cu 0,12 puncte procentuale in cazul societatilor nefinanciare (la 0,52%), ramanand totusi aproape nemodificat in cel al gospodariilor populatiei (0,74 la suta).