Sa explicam putin cum stau lucrurile. Dezbaterile de marti, 28 noiembrie, la Legea privind plata defalcata a TVA (split TVA ) din Comisia de buget finante de la Camera Deputatilor s-au oprit la un articol extrem de important pentru intregul mediu de afaceri din Romania si anume la art. 3: (1) Persoanele impozabile si institutiile publice , indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA. Acest articol 3 alin (1) daca va trece luni in forma de la Senat, practic va "virusa" cu sistemul split TVA toate firmele indiferent ca sunt in sistemul split TVA sau nu, iar sanctiunea nerespectarii acestei obligatii poate ajunge la 50% din suma platita eronat, in alt cont decat cel de TVA split al furnizorului.

Cornel Grama, consultant fiscalFoto: Hotnews

Aceasta inseamna ca in anul 2018 toti contribuabilii, care desi nu aplica mecanismul platilor defalcate de TVA, vor fi obligati:

  • sa-si adapteze sistemele informatice astfel incat sa poata face plati in contul furnizorilor care aplica mecanismul platilor defalcate a TVA, deci cresc cheltuielile cu logistica;
  • sa verifice in Registrul persoanelor care aplica mecanismul platilor defalcate a TVA daca furnizorii aplica mecanismul sau nu, la fiecare factura, se dubleaza numarul de plati, deci creste timpul alocat prelucrarii documentelor si asta presupune sa aloce noi resurse, noi angajati, adica cheltuieli mai mari.
  • sa plateasca penalitati sau amenzi, daca nu fac corect plata TVA din factura in contul de TVA al furnizorului (dupa 30 de zile, daca nu se corecteaza plata eronata a TVA, se aplica o amenda de 50% din suma de TVA nevirata in contul de TVA al furnizorului).

In aceasta categorie intra si mici intreprinderi, gradinite, scoli, spitale, unitati militare, primarii, care, desi nu sunt inregistrate ca platitori de TVA, vor avea obligatia sa verifice de fiecare data, pentru fiecare achizitie dar si plata, daca furnizorul este o persoana care aplica mecanismul platilor defalcate a TVA, iar daca este, sa faca plata in contul special de TVA al acestuia.

De asemenea , proiectul de Lege prevede, si conditii de iesire din sistemul de plata defalcata a TVA dupa o anumita perioada, ceea ce conduce la complicarea activitatii persoanelor care nu aplica mecanismul, dar au legaturi economice cu cei care il aplica, acestea fiind obligate sa verifice continuu daca la momentul la care fac o plata furnizorii mai aplica sau nu mecanismul (prin verificarea in Registrul persoanelor care aplica mecanismul platilor defalcate a TVA) , acestea conducand implicit la costuri administrative ale contribuabilului deloc de neglijat .

Cinci consecinte ale acestui sistem "pseudo-optional"

  • 1.    In cazul in care un contribuabil care nu este in sistemul split TVA efectueaza o plata eronata catre un contribuabil din sistem , acesta va trebui sa corecteze aceasta plata prin returnarea banilor de la cel din sistem si efectuarea unei noi plati corecte in conturile de principal , respectiv de TVA. In caz contrar , contribuabilul care nu este in sistemul split TVA este amendat cu pana la 50% din suma de TVA virata eronat, deci o mare parte din "pedeapsa" celui din sistemul split TVA este transferata si celui ce nu aplica sistemul . Astfel exista riscul "virusarii" intregului sistem al mediului de afaceri cu acest sistem asa zis optional .
  • 2.    Reprezentantii mediului de afaceri au avertizat ca daca este mentinuta forma actuala, chiar administratia locala din zonele de granita, vor prefera achizitii din tarile vecine, ca si firmele locale. Va exista riscul ca pentru a evita aceasta povara administrativa si financiara , cei care nu aplica sistemul sa nu mai faca afaceri cu cei aflati in sistemul split TVA , sau sa aleaga furnizori din UE la care prin aplicarea taxarii inverse sa aiba costuri mult mai mici , atat adminsitrative cat si de achizitie .
  • 3.    Chiar daca dupa ce o firma intra in split TVA si isi achita toate datoriile la TVA , nu mai poate iesi din sistem decat dupa 6 luni ( cel mai repede ) . De ce nu ar putea iesi din acest sistem punitiv si impovarator dupa achitarea obligatiilor care au fost cauza intrarii in sistem ?
  • 4.    Toate cele enumerate mai sus vor ingreuna activitatea agentilor economici, fapt care va determina investitorii straini sa evite Romania, iar cei care sunt deja in Romania vor sa se mute in alta tara.
  • 5.    Introducerea split TVA, indiferent de forma in care va fi aprobata,va sufoca mediul de afaceri din Romania si va contribui la scaderea investitiilor straine,

N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj si unul dintre fondatorii si administratorii Asociatiei ¬Tax Advisors¬ si al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de peste 13.500 de membri , serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale si in materie de creante bugetare, reprezentare in fata organelor fiscale, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Opiniile exprimate in acest articol apartin in exclusivitate autorului.