Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat in principal cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 9,7% contribuind cu +6,1% la cresterea PIB, dar si investitiilor, acestea avand o contributie de +0,8%, consecinta a cresterii cu 3,8% a volumului sau, au anuntat marti reprezentantii Institutului National de Statistica. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-0,6%), consecinta a cresterii cu 9,6% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii (10,8%), mai arata comunicatul INS.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe categorii de resurse, la cresterea PIB, in primele 9 luni ale acestui an, au contribuit toate ramurile economiei, contributii pozitive mai importante avand industria (+1,8%, cu o pondere de 23,2% la formarea PIB),comertul (+1,6%, cu o pondere de 18,2% la formarea PIB, dar si agricultura (+1,1%, cu o pondere mai redusa la formarea PIB , de 4,9%), au anuntat marti reprezentantii Institutului National de Statistica.

Reamintim ca in primele 9 luni din 2017, Produsul intern brut a crescut (fata de perioada similara de anul trecut ) cu 7,0%, pe seria bruta si cu 6,9% pe seria ajustata sezonier, un ritm care a uimit pe foarte multi observatori ai economiei, acestia intrebandu-se care ar putea fi motoarele unei asemenea cresteri.

Statistica inventariaza evolutia PIB in 5 cicluri: datele semnal, apoi datele provizorii (I), date provizorii (II), date-semidefinitive si in final, dupa circa doi ani, datele definitive. Comunicatul de marti reprezinta datele semnal, urmand ca in decembrie INS sa publice datele provizorii (I).