INS: Rata saraciei a fost anul trecut de 25,3%. Avem, adica, peste 5 milioane de romani considerati saraci. Vezi 10 lucruri pe care poate nu le stiai despre distributia saraciei in Romania

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 6 decembrie 2017, 10:32 Economie | Finanţe & Bănci


Statistica a numarat peste 5 milioane de romani saraci
Foto: sxc.hu
Estimata pe baza veniturilor totale disponibile, rata saraciei relative a fost in anul 2016 de 25,3%. In valori absolute, numarul saracilor corespunzator acestei rate a fost de 5.006.000 romani, se arata  intr-o recenta cercetare a Institutului National de Statistica. Peste unul din patru locuitori ai Romaniei traia intr-o gospodarie ale carei venituri erau mai mici decat pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult-echivalent. In perioada 2013-2016, rata saraciei, estimata in raport cu pragul stabilit in functie de nivelul si distributia veniturilor din anul pentru care se face evaluarea, a evoluat ascendent, de la valoarea 23,0%, la 25,3% in ultimul an.

Ce mai arata datele Statisticii:
 • Cea mai ridicata incidenta a saraciei e in randul celor cu varsta de sub 18 ani, peste o treime dintre acestia s-au aflat sub pragul de saracie, mult peste nivelurile corespunzatoare adultilor, (creterea in 2016 fata de 2013 a fost de 2,5 puncte procentuale). Starea de saracie in aceasta perioada s-a mentinut la cote ridicate si la tinerii cu varste intre 18-24 ani (diferenta  fata de inceputul perioadei a fost de 2,1 puncte procentuale), in 2016 ajungand sa afecteze putin sub o treime dintre ei.
   
  Saracia este situatia in care se afla cei ale caror venituri sunt atat de mici incat le este imposibila atingerea unui standard de viata considerat ca fiind acceptabil, care se confrunta cu dezavantaje multiple legate de somaj, venituri, conditii de locuit precare, ingrijirea inadecvata a sanatatii si bariere in accesul la invatamant, cultura, sport si petrecerea timpului liber.
   
   
  INS
 • Populatia varstnica (65 ani si peste) este afectata intr-o masura mai redusa de saracie (aproape 1 din 5 dintre acestia), nivelulratei fiind inferior mediei pe ansamblul populatiei. Rata saraciei in randul varstnicilor a crescut in perioada 2013-2016, cu 4,6 puncte procentuale.
 • Cele mai pronuntate diferente pe sexe le intalnim la grupa 65 de ani si peste, unde in anul 2016, femeile au atins valori ale ratei saraciei cu 11,5 puncte procentuale mai mari decat ale barbatilor, caracteristica ce se mentine pe intreaga perioada. Barbatii mai afectati de saracie decat femeile au fost cei aflati in grupa de varsta 50-64 ani (3,1 puncte procentuale).
 • Saracia este inegal distribuita si in profil regional. In anul 2016, rata saraciei a fost de aproape 4 ori mai mare in regiunea Nord-Est, de peste 3 ori in regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia si Sud-Est decat in regiunea Bucuresti-Ilfov. In anul 2016, cele mai mari rate ale saraciei s-au inregistrat in regiunile Nord-Est (36,1%), Sud-Vest Oltenia (34,2%) ?i Sud-Est (31,2%), iar cea mai mica in Bucuresti-Ilfov (10,2%).
 • In anul 2016, din totalul persoanelor ocupate, cele aflate sub pragul de saracie au reprezentat 18,9%, cu 7,3 puncte procentuale mai putin decat in cazul persoanelor care nu au desfasurat nicio activitate economico-sociala.
 • Circa un somer din doi este sarac, barbatii someri avand situatia cea mai grea, comparativ cu femeile aflate in somaj (de doua ori mai multi barbati decat femei).
 • Saracia este mai frecventa in randul persoanelor care traiesc in gospodariile cu copii dependenti (in anul 2016 a atins 30,8%), decat in cazul celor care traiesc in gospodariile fara copii (18,3% in ultimul an).
 • Urmarind schimbarile survenite in perioada 2013-2016 la nivel de saracie in functie de statutul de ocupare a locuintei, observam ca aceasta a avut o evolutie ascendenta pe ansamblu, mai pregnanta la statutul de chirias (+16,9 puncte procentuale) decat al celui de proprietar (+2,0 puncte procentuale).
 • In anul 2016, un sfert din populatie nu a fost afectata de saracie datorita existentei transferurilor sociale. Doar pensiile au facut ca 20,1% din populatie sa nu "cada" in aceasta situatie nefavorabila.
 • Daca in anul 2016 nu s-ar fi platit pensiile si celelalte transferuri sociale, aproape jumatate din populatie (49,6%) s-ar fi situat sub pragul saraciei relative si in mod evident situatia s-ar fi inrautatit in cazul persoanelor varstnice (65 de ani si peste) care, intr-o proportie de 85,3%, ar fi fost in stare de saracie relativa. Aceeasi situatie s-ar fi inregistrat si la persoanele aflate in grupa de varsta 55-64 de ani, dar intr-o proportie mai redusa, de 54,1%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6468 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  hai sa-i aud pe aia care urlau... (Miercuri, 6 decembrie 2017, 10:35)

  liviu_ [utilizator]

  ce bine e cu psd si ce mult evolueaza romania...
  acum probabil o sa zica "din vina lui Iohannis si-a lui Ciolos"
  • +5 (5 voturi)    
   Aproape corect! (Miercuri, 6 decembrie 2017, 12:03)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Desigur, de vina nu sunt Ciordache si Daddy, sau Olgutza, care a vrut sa dubleze salariile si pensiile!

   Dar de peste doua saptamani vinovatul de servici nu mai este Basescu, Boc, macovei, Johannis, Ciolosh si tatal sau Sorosh, tefelistii, multinationalele, bancile, agenturili, bubulii si reptilienii!
   Nu, vinovat este Statul Paralel!
   • +2 (2 voturi)    
    Am o întrebare... (Miercuri, 6 decembrie 2017, 15:48)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

    Stăm în stație și așteptăm tramvaiul. Stăm în picioare, deci vertical amândoi. Stăm paralel.... deci suntem parte a STATULUI PARALEL? să ne autodenunțăm la Dragnea și să ne cerem iertare?
    • +3 (3 voturi)    
     Aproape corect! (Miercuri, 6 decembrie 2017, 17:35)

     Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

     Da, se poate interpreta ca suntem o parte a ... Statului paralel! Dar nu, nu iti fa probleme, NU este necesar sa ne denumtam! (poate va trebui sa ne cerem iertare, totusi).
     Dracnea are adepti vigilenti care bantuie prin oras si sanctioneza prompt, sau cel putin demasca, pe toti cei ce par a fi cu Statul acela paralel!!!
     • +2 (2 voturi)    
      Deci oricare altă poziție e acceptabilă! (Joi, 7 decembrie 2017, 8:24)

      Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

      Eventual plecăciune la sultanul de Teleorman; săracul are mari probleme, DNA, pierderea suportului partidului, că așa e la PSD: cum sângerează un pic capul haitei, cum toți cățeii de rangul doi se pregătesc să-l termine (vezi cazurile Năstase, Gioană, Ponta...)
 • +4 (4 voturi)    
  S-a stricat creonu magic??? (Miercuri, 6 decembrie 2017, 10:47)

  Parzivall [utilizator]

  Sau saracia nu poate fi pacalita din condei?!!!
 • +5 (9 voturi)    
  5 milioane de romani saraci (Miercuri, 6 decembrie 2017, 11:16)

  Cetatean002 [utilizator]

  5 milioane de votanti psd, ce coincidenta...
 • +1 (1 vot)    
  Nu conteaza (Miercuri, 6 decembrie 2017, 11:29)

  Frank777 [utilizator]

  avem crestere economica."Cea mai mare din EU" zive PCR-PSD.
  Saracii? Nu sunt recunoscuti de PSD.Nu vor sa munceasca zice PSD.
  Si la Tel-Drum lucrurile stau bine .Incasarile de la buget merg ca unse.
 • -1 (5 voturi)    
  Cota unica e vinovata (Miercuri, 6 decembrie 2017, 12:40)

  galeo [utilizator]

  Datorita cotei unice, bunastarea se distribuie mult prea haotic si inegal decat intr-o tara normala.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu e vorba de cota (Miercuri, 6 decembrie 2017, 17:35)

   ACP [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   ca aia va fi 10% de la anul. Cu cat vrei sa fie mai putin impozitul? In orice stat e o suma neimpozabila dupa care vin cotele. La noi e practic doar cota cea mai mica. Cele mari lipsesc. Avand in vedere ca taxele pe salariu vor fi pe la 43% cat crezi ca ii mai poti lua omului? In Germania sunt tot pe la 42-43% la 5000 de euro. Deci pe scurt aberatii a la P$D legate de cota unica...
 • +2 (2 voturi)    
  Ne mor copiii de foame dar pensionarii o duc bine! (Miercuri, 6 decembrie 2017, 13:36)

  Lespezi [utilizator]

  Cititi articolul.

  "Cea mai ridicata incidenta a saraciei e in randul celor cu varsta de sub 18 ani, peste o treime dintre acestia s-au aflat sub pragul de saracie, mult peste nivelurile corespunzatoare adultilor, (creterea in 2016 fata de 2013 a fost de 2,5 puncte procentuale). Starea de saracie in aceasta perioada s-a mentinut la cote ridicate si la tinerii cu varste intre 18-24 ani (diferenta fata de inceputul perioadei a fost de 2,1 puncte procentuale), in 2016 ajungand sa afecteze putin sub o treime dintre ei."

  imediat urmeaza:
  "Populatia varstnica (65 ani si peste) este afectata intr-o masura mai redusa de saracie (aproape 1 din 5 dintre acestia), nivelulratei fiind inferior mediei pe ansamblul populatiei. Rata saraciei in randul varstnicilor a crescut in perioada 2013-2016, cu 4,6 puncte procentuale."

  Copiii nu voteaza.
  Pensionarii: da.

  Puteti trage singuri concluziile pe baza acestor cifre.
 • +3 (3 voturi)    
  Se re-amorseaza lupta de clasa (Miercuri, 6 decembrie 2017, 14:35)

  D-or [utilizator]

  Cu cit se vor oprima ideologiile si solutiile de stinga (si aici se exclud ajutoarele sociale care sunt o caracteristica a capitalismului; stinga vrea emaniciparea fiecarei fiinte umane, nu limitarea acesteia la statutul de asistat social), cu atit problema isi va gasi o rezolvare mai dramatica.

  De aceea e necesar un partid de stinga (PSD nu are nicio legatura cu stinga, in afara de provenienta descurcaretilor de vocatie, care s-ar fi bagat in fata indiferent de context sau ideologie) care sa apere, sa propuna, sa realizeze un echilibru social imposibil de realizat doar cu concepte de dreapta.
  • +3 (3 voturi)    
   doar doua plusuri?!? (Miercuri, 6 decembrie 2017, 17:39)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Ai numai doua plusuri, pt o semnalare foarte buna: DA, este necesar si un partid de stinga, si DA, pedesereul nu este de loc partid de stinga, e de hotzi!
   Din obisnuita, si pt comoditate, ii numim (si eu procedez asa) pe cei ai lui Daddy "comunisti", dar ei nu-s de loc comunisti sau socialisti, sunt mari exploatatori, iar varfurile Partidului au averi mult mai mari decat cei din clasa mijlocie, fie ei angajati sau mici intreprinzatori!
 • +3 (3 voturi)    
  Black lies, white lies and statistics (Miercuri, 6 decembrie 2017, 17:56)

  ACP [utilizator]

  Cum la noi economia neagra e in floare avem saraci cu X5...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by