Curtea de Apel Galati a decis restituirea unui imprumut facut de doi braileni la o banca, in franci elvetieni, la valoarea de la momentul acordarii creditului, considerand abuzive majorarea dobanzii dupa acordarea imprumutului si obligatia de plata a comisioanelor de administrare si de rambursare anticipata, se arata intr-o informare de presa transmisa vineri agentiei Agerpres de avocatul Angelica Rosu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit sursei citate, in luna iulie 2008, o familie din Braila (Antonia - Mariana si Ilie Arama) imprumuta 43.511 franci elvetieni de la o sucursala locala a unei banci. Conform clauzelor contractuale, creditul era acordat pentru o perioada de 480 luni, cu o rata anuala a dobanzii initiale de 5,5 % pe an. La acea data, cursul de schimb era de 2,16 lei pentru un franc elvetian.

"Din cauza mai multor actiuni unilaterale din partea finantatorului cat si a dublarii valorii francului elvetian fata de leu (la momentul introducerii actiunii in instanta oscila in jurul a 4,2 lei), clientii au cerut, in 2015, instantelor de judecata sa constate caracterul abuziv al mai multor dispozitii din Contractul de credit si sa inghete cursul la momentul creditarii. Instanta a decis ca restituirea creditului trebuie sa se faca la cursul din data finantarii, iar majorarea dobanzii dupa acordarea imprumutului si obligatia de plata a comisioanelor de administrare si de rambursare anticipata sunt abuzive", se spune in informare.

In total, pentru perioada 2008 - 2015 familia din Braila ar trebui sa primeasca inapoi aproximativ 10.000 de franci elvetieni, valoarea exacta urmand a fi stabilita de un executor judecatoresc.

"Hotararea instantei este extrem de importanta deoarece poate avea impact asupra tuturor proceselor in desfasurare cu o cauza similara", se mai spune in informare.

In document se mai precizeaza ca s-a reusit, de asemenea, inghetarea cursului si intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Galati.

"In cursul acestei saptamani, instanta de judecata a decis ca reclamanta Andreea Aida Puscasu sa restituie imprumutul luat de la o banca la paritatea din ziua acordarii, la care se mai poate adauga o marja de cel mult 20%. In 2008, reclamanta imprumuta suma de 48.000 de franci elvetieni, pe care trebuie sa o restituie in 30 de ani. Judecatorii au constatat caracterul abuziv al clauzei privind plata in valuta elvetiana si au decis ca ratele vor fi achitate la un curs care nu va depasi 2,785 lei/ franc elevetian. Decizia este executorie, dar nu este definitiva", se mentioneaza in informarea de presa.