"Nu se considera ca un debitor inregistreaza obligatii fiscale restante daca inregistreaza debite la buget si concomitent inregistreaza o cerere de rambursare pentru sume mai mari decat debitele, cerere aflata in curs de solutionare.

Consultantul fiscal Adrian BentaFoto: Hotnews

In cazul in care contribuabilii sunt notificati de existenta unor datorii la buget, acestia au dreptul sa se prezinte la organul fiscal in termen de 5 zile de la comunicare pentru punerea de acord asupra debitului", se arata intr-un document publicat recent in Monitorul Oficial.

Potrivit art. 162 din Codul de procedura fiscala organele fiscale publica trimestrial lista debitorilor la buget, persoane juridice, dar si persoane fizice.

Procedura efectiva este reglementata prin OPANAF nr. 558/2016 cu modificari ulterioare.

Fac obiectul inscrierii in listele de debitori acele persoane fizice sau juridice la care datoriile sunt mai mari decat urmatoarele plafoane:

a) 500.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

b) 250.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;

c) 100.000 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv in cazul persoanelor fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante si din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere;

d) 15.000 lei, in cazul debitorilor persoane fizice.

Prin actul normativ sunt detaliate obligatiile fiscale ce nu sunt considerate restante.

Nu sunt considerate obligatii fiscale restante urmatoarele:

  •  obligatii fiscale pentru care s-au acordat inlesniri la plata si sunt respectate conditiile de acordare;
  • obligatii fiscale consemnate in acte administrativ-fiscale a caror executare este suspendata in conditiile legii contenciosului in administrativ;
  • obligatii fiscale cu termene de plata viitoare stabilite printr-un plan de reorganizare judiciara;
  • obligatii fiscale mia mici de 40 lei existente in sold la 31 decembrie pentru care se aplica procedura anularii din oficiu;
  • obligatii fiscale valorificate prin cedarea bunurilor sechestrate cand se realizeaza o vanzare de bunuri cu plata in rate pana la nivelul pretului de vanzare.

Foarte important: nu se considera ca un debitor inregistreaza obligatii fiscale restante daca inregistreaza debite la buget si concomitent inregistreaza o cerere de rambursare pentru sume mai mari decat debitele, cerere aflata in curs de solutionare.

In cazul in care contribuabilii sunt notificati de existenta unor datorii la buget, acestia au dreptul sa se prezinte la organul fiscal in termen de 5 zile de la comunicare pentru punerea de acord asupra debitului.

In cazul in care contribuabilul nu raspunde notificarii, se considera ca obligatiile restante sunt cele existente in evidenta organului fiscal.

Cu aceasta ocazie se modifica si formularul notificarii adresat contribuabilului in sensul ca obligatiile restante sunt structurate in functie de bugetul la care se datoreaza, respectiv bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul FNUASS, bugetul asigurarilor pentru somaj, iar notificarea cuprinde atat debitele datorate, cat si cheltuielile accesorii aferente acestor debite.Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.