Moneda nationala a continuat sa se deprecieze, cursul de referinta atingand luni valoarea de 3,7202 lei/euro, nivel care nu a mai fost atins din luna februarie a anului 2005. Potrivit NewsIn, toate celelalte monede ale tarilor din regiune au inregistrat, luni, deprecieri fata de euro, pe fondul caderii burselor internationale.

Actualul nivel nu a mai fost atins de pe data de 17 februarie 2005, cand cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei a fost de 3,8026 lei/euro. Conform NewsIn, cursul afisat luni de banca centrala, de 3,7202 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu peste trei bani (0,62%) fata de euro, de la 3,6972 lei/euro, cat era vineri. Zlotul, forintul, lira turceasca, coroana ceha si cea slovaca au avut o tendinta similara de depreciere fata de moneda europeana in aceasta dimineata.

"Celelalte monede emergente s-au depreciat puternic asa ca piata se astepta ca leul sa sara de 3,72 lei/euro", a declarat dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Constantinescu, pentru NewsIn.

Bursele internationale - lovite de temerile legate de recesiunea economiei americane

Bursele din Asia au trecut luni printr-o noua degringolada generalizata, investitorii fiind dezamagiti de planul presedintelui american, George W. Bush, de relansare a economiei americane, bursele din Europa inregistrand, de asemenea, scaderi. Potrivit CNNMoney, caderile burselor de luni reflecta neincrederea investitorilor in posibilitatile reale de revenire ale economiei americane, despre care se afirma ca a intrat intr-o perioada de recesiune.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a urmat tendintele externe. Astfel, toti indicii bursieri au inregistrat, luni, scaderi de peste 4%. BET-C, indicele compozit al BVB, a incheiat sedinta de tranzactionare in scadere cu 4,30%, indicele celor mai lichide zece titluri listate, BET, s-a depreciat cu 4.60%, iar BET-FI, indicele societatilor de investitii, a scazut cu 5,01%.

Valoarea tranzactiilor incheiate in sedinta de luni a depasit 68,18 milioane de lei (18,32 milioane de euro), in crestere fata de 47,84 milioane de lei, echivalentul a 12,94 milioane de euro, tranzactionate in sedinta de vineri. La nivelul titlurilor lichide, cea mai mare scadere au inregistrat-o titlurile BRD, cu peste 6,5%. Banca Transilvania a ajuns la cotatia de 76,5 bani, cu 4,4% sub pretul de vineri. De asemenea, societatile de investitii au inregistrat pierderi semnificative, pe primul loc fiind SIF Transilvania, cu o depreciere de 5,7%.