Euro a trecut marti de nivelul de 4.65 lei, la nici o zi de la o declaratie oarecum neobisnuita a numarului 1 din BNR. Isarescu a sustinut luni un briefing de presa in care admitea ca Banca Centrala permite o rata de fluctuatie de 5-6%, marja in care cursul sa se poata misca in sus si in jos. A doua zi, euro a "respectat" marja de fluctuatie, media tranzactiilor calculata de Banca Centrala fiind de 4.65 lei/euro, fata de 4.63 lei/euro in sedinta precedenta de tranzactionare. Reamintim ca BNR nu poate sustine simultan si nivelul dobanzilor si cursul si rezervele valutare.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Imposibila trinitate” face ca in conditiile intrarilor si iesirilor libere de capital, dobanzile si cursul de schimb sa reprezinte supapa de siguranta a celuilalt. Cursul tinut strans vine la pachet cu dobanzi volatile si viceversa.

"In ultimii ani, cursul s-a plimbat in jur de 5%, adica de la 4,40 la 4,65 lei. E greu de spus ca am avut mari deprecieri in patru ani. Daca am lua ca baza de calcul 4,5 lei, cat a fost anul trecut, atunci miscarea este sub 3%. Asta inseamna sa ai un curs flexibil. Noi nu avem curs batut in cuie"

Tintim inflatia in conditiile in care cursul are un rol major in asigurarea anumitor echilibre si efectuarea anumitor corectii. Miscarile de curs pot ajuta sa se faca corectii in timp si ne pot arata care este nivelul, pentru a evita corectii de amploare.

Ce v-ar conveni mai mult? O miscare de curs de 2-3%, care sa isi aduca aportul la miscarile de capital, sau o miscare brutala de 10-15%, cand o corectie majora devine inevitabila. BNR a optat pentru asa numita manage-floating, flotare controlata. Nu este bine sa lasam cursul sa fluctueze cu 20%. Intreprinderile romanesti pierd cota de piata acolo unde nu ne-am fi asteptat, pe piata bunurilor de consum si a produselor alimentare. Piata ne va spune pe unde se va plimba cursul.

Pot sa spun ca in noile conditii, vom considera o rata de fluctuatie de 5-6% ca fiind o marja de sustenabilitate a cursului, o marja in care cursul sa se poata misca in sus si in jos. Ce s-a intamplat in ultimii 4-5 ani, a fost ceva pozitiv. Atentie, insa, nu spun si de unde pana unde fluctueaza cu 5%!, a atras atentia Isarescu.