Romania a inregistrat o crestere puternica in activitatea de fuziuni si achizitii, cu o crestere cu 13% a volumului de tranzactii si cu 64% a valorii acestora. Cresterea economica din Polonia a avut ca rezultat o piata puternica a tranzactiilor, cu o crestere de 3% a volumului de tranzactii (288), se arata in Raportul Emerging Europe M&A 2017/18 (vezi atasat intregul Raport).

Principalele tranzacții ale anului au fost: Enel Distribuție si Enel Energie Muntenia (401,2 milioane euro), AD Pharma Holdings –Penta Investments (350 milioane euro), BancPost – Banca Transilvania (240 milioane euro), EcoPack, EcoPaper – DS Smith (208 milioane euro). Principalele sectoare în care au avut loc cele mai multe tranzacții au fost cel industrial (Manufacturing) - cu 39 de tranzacții, cel imobiliar și de construcții – 30 și cel de retail, cu 15.

"România este un exemplu de succes, cu o serie de companii autohtone care au devenit campioni naționali capabili de expansiune internațională și cu o creștere economică puternică, fapt care face tot mai posibile investițiile românești în regiune", consideră Horea Popescu, Partener, CMS România.

"Impactul tehnologic va fi unul uriaș în domeniul financiar, băncile, asigurătorii și fondurile trebuind să se repoziționeze și să-și reinventeze modelele de afaceri pe măsură ce consumatorii apreciază tot mai mult avantajele digitalizarii", consideră Cristina Reichmann, Partener, CMS România.

"Posibilitatea de finanțare din surse terțe a consultanței pentru eventualele litigii privind tratatele de investiții, un cost care altfel ar putea părea prohibitiv, încurajează investițiile internaționale și asigură investitorilor accesul la justiție în cazul unor litigii împotriva statelor gazdă", a concluzionat Gabriel Sidere, Managing Partener, CMS România.

In 2017, Europa emergenta a depasit nivelul de 2.000 de contracte de fuziuni si achizitii. Investitiile Chinei au crescut cu 78%

Raportul "M&A 2017/2018" prezinta tendintele din 15 tari emergente din Europa Centrala si de Est - Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Muntenegru, Polonia, Romania, Federatia Rusa, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia si Ucraina - pe baza datelor EMIS M&A pentru 2012-2017, combinate cu comentarii, previziuni si prognoze pentru anul 2018, furnizate de CMS.

China a devenit cel mai mare investitor strain din Europa emergenta in 2017, potrivit raportului "M&A Emerging Europe 2017/2018"* publicat de CMS in colaborare cu EMIS. China a crescut valoarea investitiilor sale in regiune cu 78% pana la 7,7 miliarde de euro, dupa o crestere de 96% in 2016. Statele Unite au ramas primul investitor ca volum, cu 92 de tranzactii in 2017. Aceste rezultate pot fi un semnal pentru ce se asteapta in viitor in regiune, deoarece investitiile interne au continuat sa domine activitatea: investitorii rusi au efectuat 603 tranzactii in valoare de 22,5 miliarde de euro iar investitorii polonezi au negociat 166 de tranzactii in valoare de 4,3 miliarde de euro.

In ansamblu, Europa emergenta s-a bucurat de inca un alt an foarte bun pentru activitatea de fuziuni si achizitii si a inchis 2017 cu 2.113 tranzactii, raportate la intreaga regiune - cu 6% mai mult fata de 2016. Valoarea tranzactiilor a ajuns la 71,5 miliarde de euro, un mic declin fata de 2016, dar cu mult peste valorile din 2014 si 2015.

"In ciuda incertitudinilor legate de politica mondiala, increderea a crescut in a doua jumatate a anului. Acest lucru a dus la un flux sanatos de tranzactii in contextul unui interes crescut din partea investitorilor straini. Acest lucru era valabil in special pentru China si arata ca regiunea va juca un rol important in initiativa sa ᅡ Belt and Road ᅡ pentru imbunatatirea infrastructurii partenerilor comerciali cheie. Suntem deja martorii unui volum important de activitate la inceputul anului 2018, cu toate semnele care indica un alt an bun pentru activitatea de fuziuni si achizitii din regiune ", a declarat Helen Rodwell, Partener, CEE Corporate Practice, CMS.

Potrivit raportului CMS ¬ EMIS, in 2017 s-au evidentiat cativa actori importanti. In Ucraina, in ciuda tensiunilor din estul tarii, s-a inregistrat o crestere cu 67% a activitatii de fuziuni si achizitii, in timp ce Ungaria a inregistrat cea mai mare crestere (126%), in valoare totala de 2,7 miliarde de euro. Rusia, cea mai mare tara din regiune, a avut cele mai inalte niveluri de activitate in 2017, cu 671 tranzactii in valoare de 36,7 miliarde de euro.

"Odata cu cresterea economica a regiunii, care depaseste toate economiile majore, un mediu favorabil pentru investitiile straine si finantarea UE si o populatie din ce in ce mai bogata, de peste 100 de milioane de locuitori, Europa Centrala si de Est este o piata atractiva in sine. Fluxul de tranzactii arata ca CEE ramane o tinta esentiala pentru investitorii internationali, indiferent daca doresc sa profite direct de pietele sale sau sa le utilizeze pentru a produce bunuri pentru export ", a declarat Radivoje Petrikic, Partener, CEE Corporate Practice, CMS.

In intreaga regiune, cel mai activ sector a fost cel imobiliar si de constructii, cu un total de 390 tranzactii in valoare de 16,9 miliarde de euro, urmat de cel productiv (Manufacturing) si apoi de cel tehnologic. Polonia a fost cea mai activa piata pentru noile listari la bursa de valori, cu un IPO in valoare totala de aproape 1,8 miliarde de euro.

"Suntem, in general, optimisti si credem ca 2018 va fi un an foarte bun pentru fuziuni si achizitii in regiune. Cresterea economica din CEE/SEE, impreuna cu finantarea inca ieftina, la care se adauga si numarul redus al incertitudinilor de la inceput de an, comparativ cu 2017, fac din regiune o destinatie de investitii de dorit. In plus, ne asteptam ca incertitudinea fiscala si de reglementare din Statele Unite va forta companiile de acolo sa fie mai precaute cu privire la tranzactiile interne si sa se uite in schimb mai atent la Europa. Clasarea Chinei in ca prim investitor in Europa Centrala si de Est anul trecut ar putea sugera viitoarele tendinte in piata de M&A", a conchis Stefan Stoyanov, Head of M&A Database, EMIS.