(Articol actualizat vineri) Romania a atras doua miliarde de euro la prima iesire pe pietele internationale din 2018, facand un pas spre atingerea obiectivului sau de a creste anul acesta suma atrasa de la investitorii straini la 5 miliarde de euro (6,2 miliarde de euro), scrie Bloomberg. Romania a iesit cu doua tipuri de obligatiuni: una pe o perioada de 12 ani, la un randament de 150 de puncte de baza, peste midswap si pe 20 de ani, la 210 de puncte de baza, fata de midswaps, a declarat Stefan Nanu, seful Trezoreriei Ministerului Finantelor.

Cererea a depasit 3 miliarde de euro, potrivit unei persoane apropiate afacerii, care insa a solicitat sa nu ii fie facuta publica identitatea, mai scrie Bloomberg. In final, Romania a optat pentru atragerea a doua miliarde de euro.

Romania are una dintre cele mai rapide rate de crestere economica din Uniunea Europeana in ultimii trei ani, iar vanzarile de obligatiuni ale statelor europene au atras recent o cerere puternica.

"Este un moment bun pentru a emite bonduri, intrucat piata datoriilor din Europacontinua sa functioneze in continuare", a declarat telefonic, din Londra, Viktor Szabo, manager de fond la Aberdeen Asset Management Plc. Totusi, Romania "este una dintre cele mai modeste povesti din regiune", asa ca probabil va trebui sa plateasca mai mult decat Ungaria sau Republica Ceha, a adaugat acesta, potrivit Bloomberg.

Barclays Bank Plc, Erste Group Bank AG, ING Groep NV, Societe Generale SA si UniCredit Bank AG se ocupa de noua vanzare.