Sari direct la conținut

Raman sau plec din Romania? Scade ponderea celor din grupa de varsta 30-34 ani care emigreaza temporar si creste ponderea celor cu varsta intre 40-44 ani

HotNews.ro

In ultima vreme asist la tot mai multe discutii cu privire la plecarea din tara (potentiala sau efectiva) a unor cunoscuti. Oameni care au aici o cariera bine conturata, dar care nu mai suporta ca fiecare iesire din casa sau fiecare contact cu autoritatile sa fie prilej de urias consum nervos. Discutiile din cercul meu de amici imi lasau impresia ca asistam la schimbarea unor tendinte periculoase pentru societate: anume ca nu tinerii care nu isi gasesc un job prefera sa plece, ci cei care au deja loc de munca dar care s-au saturat. Asa incat am verificat aceasta ipoteza cu cei de la INS.

Am comparat datele din 2016 cu cele din 2008, pe baza statisticilor oficiale privind emigrantii temporari (cei care pleaca din tara pentru cel putin un an de zile). INS numara aceste fluxuri pe baza mai multor surse de date, principalele fiind: datele furnizate de oficiile nationale de statistica din Italia si Spania, statisticile ”in oglinda” privind migratia internationala (imigrantii din Romania declarati de celelalte state reprezentand emigranti pentru statisticile romanesti.

Ce am gasit:

  • Scade ponderea celor din grupa de varsta 30-34 ani care emigreaza temporar si creste ponderea celor cu varsta intre 40-44 ani
  • Viteza cu care creste ponderea romanilor din grupa de varsta 45-49 de ani este in crestere accentuata, la fel ca si a celor din grupa 50-55 ani.
  • Tinerii de 20-24 de ani sunt in categoria cu cel mai mare apetit de plecare dar se dubleaza ponderea seniorilor (65 -70 de ani) care pleaca

Chiar si raporant numarul celor care pleaca temporar ( e drept ca unii reusesc apoi sa se stabileasca in tarile de destinatie) fata de populatia rezidenta, datele nu arata foarte diferit.

Iar daca ne raportam la populatia activa, ponderea celor care prefera solutia plecarii pentru cel putin un an de zile din Romania se dubleaza in toate grupele de varsta de peste 50 de ani.

In conditiile in care noi nu putem importa straini (cum face Polonia cu ucrainenii, si inca cu mare succes), iar Romania imbatraneste accelerat, ceea ce va impune programe electorale dedicate varstincilor ( bazate pe cheltuieli sociale crescute- pensii, ingrijire medicala samd), sperantele nu sunt deloc roz.

  • Avem o problema

Sistemul de educatie nu reuseste sa inlocuiasca “iesirile” de oameni calificati, asa incat ramanem cu forta de munca calificata tot mai putina. “E o problema legata de aceste ocupatii de nivel scazut, care au ajuns sa fie deficitare pentru ca acesti oameni migreaza. Pleaca in Occident, acolo unde respectivele ocupatii nu mai sunt practicate de catre nativi. Nativii, din cauza acumularii de avutie care s-a produs nu mai sunt interesati de asemenea munci.

Ganditi-va ca suntem la peste 70 de ani de la ultimul mare soc exogen aleator- al Doilea Razboi Mondial- care a distrus foarte multa avutie nationala, atrage atentia profesorul Catalin Ghinararu,unul din foarte putinii experti independent pe piata muncii de la noi. In ultimii 70 de ani in Vest s-a creat foarte multa astfel de avutie nationala. Din aceasta cauza, indivizii de acolo manifesta o anumita aversiune fata de ocuparea acestor profesii. Cererea de acolo e satisfacuta foarte usor de cetateni care vin din Est. Pleaca de la noi si noi ramanem fara ei si trebuie sa ni-i aducem din alta parte”, explica Ghinararu.

In turism ne zbatem cu una din cele mai mari nevoi de personal. Nu mai sunt femei de serviciu suficiente, spune un antreprenor. Solutia? “Am putea aduce femei de serviciu din Ucraina. Si nu spun intamplator Ucraina, pentru amicii nostri polonezi asa si-au rezolvat aceasta problema. Si de la ei au plecat muncitori in Italia, Irlanda, tarile nordice, dar deficitele lor de pe piata muncii au fost suplimentate cu ucraineni. E drept ca exista o afinitate lingvistica uriasa. Ucrainenii pot lucra foarte usor acolo, mai ales in meserii care nu necesita foarte multa calificare. Noi putem folosi lucratori din Republica Moldova, care are insa un rezervor de forta de munca cu mult mai mic decat este Ucraina. Asta ca sa nu mai spun ca noi am dat cetatenie unor cetateni din Moldova, care au utilizat pasapoartele pentru a pleca in Vest. Ceea ce nu s-a intamplat in Polonia, unde ucrainenii au primit drept de munca in Polonia, fara a li se da si cetatenie, cu toate ca foarte multi ucraineni au radacini polone”, mai spune Ghinararu.

  • Problema principala nu e sistemul de educatie ci structura economiei romanesti. Numarul absolventilor cu studii superioare creste foarte mult, in timp ce numarul de locuri de munca care solicita studii superioare nu prea creste

Initial, am crezut ca principala vina o are sistemul de educatie, care nu reuseste sa coreleze oferta de locuri de munca cu cererea. Ca nu exista o prognoza a pietei muncii care sa “lege” oferta educational de schimbarile structural din piata muncii. “E riscant!,”, spune Ghinararu. “ Suntem totusi intr-o economie capitalista in care nu poti planifica totul. Poti face niste tendinte, dar si acestea pot fi afectate de socuri exogene aleatoare, cum a fost depresiunea din 2007-2010.

Irlanda a fost printre cei care a investit inclusiv bani europeni in calificarea muncitorilor in constructii. Au investit enorm de multi bani! Si, ce s-a intamplat? A venit criza sit imp de cativa ani intregul sector a fost in depresiune!”

La noi mai e ceva, adauga expertul roman: mentalitatea cum ca forta de munca ar fi abundenta si ca “lasa, dom`ne ca mai sunt la coada nu stiu cati care asteapta!”. Trebuie ca angajatorul sa realizeze ca oferta de munca este mult mai educata si ca cerintele sunt mult mai mari.

Problema esentiala la noi, crede Catalin Ghinararu, este ca numarul de locuri de munca generate de economie, mai ales cele bine platite si cu perspective de cariera sunt reduse. La noi, numarul absolventilor cu studii superioare creste foarte mult, in timp ce numarul de locuri de munca care solicita studii superioare nu creste atat de mult. Cu alte cuvinte apare un decalaj foarte puternic intre ceea ce ofera economia reala si ceea ce vin sa ofere generatiile care intra pe piata muncii si care au calificari tot mai inalte”, explica cercetatorul roman.

Mai puneti in calcul si faptul ca 3 milioane de romani fac PIB in alte tari.

Mai adaugam in treacat ca romanii fac tot mai putini copii pentru ca inainte de a-i concepe, vor sa fie siguri ca au o situatie materiala/financiara care sa le permita o buna educatie si crestere. De multe ori tot astepand sa aiba suficienti bani, cei doi posibili parinti constata ca anii trec si ca deven prea batrani pentru a mai aduce pe lume un nou copil. Cert e (confirmat statistic) ca mamele nasc la varste tot mai inaintate, fenomen care nu se intampla doar in Romania. Toata Europa imbatraneste, dar Romania „incarunteste” mai rapid. Iar asta ne va afecta tuturor buzunarele, pe termen mediu si lung. Detalii.

Restul e o poveste despre dorinta de a ramane in tara ta si neputinta de a te lupta cu birocratia din tara ta.

ARHIVĂ COMENTARII
liviu_ • 2018-02-01 16:58:56
"Scade ponderea celor din grupa de varsta 30-34 ani" asta pt ca au plecat marea majoritate deja ce sa zic: multumim psd
0 26
simplex1 • 2018-02-01 20:44:15
Nu este adevarat ca cei de 40-44 ani pleacă în număr mai mare din Romania decât grupa de vârsta 30-34 ani. Daca ai peste 30 ani nu ai ce sa cauți în străinătate în căutare de job ca nu te angajează nimeni. Șansele de angajare în Occident sunt minime. Nu este nevoie de personal. Emigranții de care are nevoie Vestul sunt pentru ocuparea imobilelor care se golesc din cauza celor bătrâni care mor. Fara emigranți, proprietarii rămân cu camere goale. Te duci în occident ceri ajutor social și îl dai 80% pe chirie. Oamenii părăsesc Romania ca nu mai au din ce trai. Noi nu avem sistem de ajutor social ca în Occident. Daca s-ar introduce nu ar mai pleca nimeni.
8 1
Pasarea_PuieMontix • 2018-02-02 22:26:18
Si vin la proteste. Te oftici este? PS: te astept in Geneva
0 6
bgd • 2018-02-03 12:59:40
In majoritatea tarilor din vest, ca si in Ro, exista o lipsa acuta de personal calificat. Daca stii sa faci ceva si o faci bine, iti vei gasi un job fara nici o problema. Totul e sa vrei sa muncesti. Dar daca tinta ta sunt ajutoarele sociale, atunci sper sa ne parasesti cat mai repede. Si inca ceva, pt cultura ta generala... cand primesti benefits in alta tara, de obicei ti se acopera si chiria (sau o mare parte din ea). P.S. Lenea nu te duce nicaieri iar scopul ajutorului social e de a te pune inapoi pe picioare, nu sa traiesti din el la nesfarsit. Get your sh*t together!
0 5
EU • 2018-02-03 11:08:14
şi celorlaţi trebuie să le mulţumim la fel! ori aveţi impresia că ăştia nu au făcut permutări luate câte k! toţi se bat pentru interesele lor.
1 0
si_mort_va_vad • 2018-02-01 17:01:46
Pentru ca pana acum plecau sa faca bani . Acum pleaca sa scape vii si cu creierii intregi. E simplu.
0 30
Marius_23 • 2018-02-01 17:21:09
Vezi numai oameni deprimati, modificati dracului in asa fel incat exploatatorii sa fie scosi de pe piata ! Nu au ce sa caute intr-o societate normala .
1 5
miculescu-rucar • 2018-02-01 18:06:19
de asta au plecat radu mazare,sebastian ghita,ioan benea,alina bica,puiu popoviciu(asta e mai purisan,dar e de valoare) victor viorel ponta a luat cetatenie sarbeasca,traian basescu(rep.moldova), alexander adamescu i tak dalse!
1 5
viziru • 2018-02-03 18:24:17
ca la Oscar thanks LAtrina 3 for push me forward ... problema e ca gadea e specializat daca il trimit in Africa ii mananca maimutele din palma .... l animale m refer nu la oamneni.....
0 1
Marius_23 • 2018-02-01 17:11:08
Dati dracului odata o lege absolut necesara care sa impiedice unii "angajatori: sa exploateze oamenii, norma maxima de lucru/indiferent de ramura ce este peste sa fie considerat abuziv si amendat . Sau si mai simplu ! Firmele care isi schimba mai mult de 30% din personal intr-un an sa fie amendate cu cel putin 100.000 de lei si am rezolvat problema exploatatorilor . Asa nu se mai poate trai in tara, sa fi pres la orice nemernic .
25 2
si_mort_va_vad • 2018-02-01 17:17:46
" Tare-i greu sa fii prost " la tine nu se aplica . Tu faci sa para totul ATAT DE SIMPLU ! potac cretinoid ... multinationalili ie dah vina, nu ?Ca iesploateaza saracii proletari ! BLEAH !
1 12
Marius_23 • 2018-02-01 21:37:15
Spune ca multe "locuri de munca" inseamna pe termen lung boala sigura si ca statul o sa cheltuie pe tratamente mai multi bani decat o sa incaseze din taxele respective, bine suferinta umana nu o mai punem, de ce sa sufere un om de pe urma unui exploatator ? Doar pentru ca exploatatorul are mai multi bani ?
7 0
Marius_23 • 2018-02-02 21:50:49
Acum m-a sunat un prieten, coelg de-al lui, sub 30 de ani depistat cu diabet declansat pe baza de stres, baiatul lucra pe o linie care nu a fost reparata de mai mult timp, "patronul" se plimba in masina de sute de mii de euro ! Unii chiar nu stiu pe ce lume traiesc !
4 0
Marius_23 • 2018-02-02 22:43:07
Un om mutilat de diabet ? Adica picioare si maini ciopartite ? Daca ai valori mai importante decat omul este clar, nu avem despre ce discuta !
4 0
tudor74 • 2018-02-01 17:28:36
Sau mai bine ne angajam toti la stat si nu ne mai da nimeni afara indiferent cat de incompetenti si lenesi suntem, toti avem serviciu, o sa curga laptele si mierea in Rromanistan... cum de nu s-a gandit nimeni la asta ?
1 12
2018-02-01 18:14:16
1 15
Marius_23 • 2018-02-01 20:54:18
Alataieri am fost la un "angajator" sa discut si am stat cateva ore in sectie . Printre primele perle ale lui, la intrebarea mea dar nu se poarta ochelari de protectie imi raspunde ilustrul da bine domnule avem dar nu-i poarta nimeni ca nu se vede bine prin ei, el cu parc auto de sute de mii de euro afara in curte ! I-am zis da bine domnule cum vreti sa se vada bine prin ochelari care costa cat un suc ? Nu duc discutia mai departe, unelte uzate, numai oameni noi, calitate din parti, DEZASTRU ! A, era sa uit, pretentia sa muncesc cat trei, i-am zis domnule succes in toate !
4 2
Pasarea_PuieMontix • 2018-02-02 22:30:16
Pt ca asta i raportul decis de PSD care a crescut salariile la toata prostimea. Ne vedem la revolutie!
0 4
Marius_23 • 2018-02-02 22:54:52
Partea cu prostia las-o pentru altii ! Si apropo de prostie si prostii au dreptul la sanatate si la o viata demna, nimeni nu merita sa fie exterminat efetiv din cauza exploatatorilor nenorociti ! Exploatatorul isi bate joc de oameni pentru ca poate, nu pentru nu are bani sau nu face profit !
3 1
IancuJianu • 2018-02-01 18:17:18
Ca patronii de care zici sint chiar șparlamentarii, ceilalti care erau cinstiti au tras heblul de mult si au plecat in bejenie...
0 4
pehash • 2018-02-01 18:18:10
La ce lipsa de personal calificat e acum in tara, daca stii sa face ceva bine, ai o putere de negociere cu angajatorul mult mai mare decat oricine emigreaza.
2 6
buniculnicolae • 2018-02-01 21:51:53
nu despre bani e vorba pentru tot mai multi dintre noi. cum ziceam am 12 prieteni plecati si niciunul nu a plecat din cauza banilor. eu personal castigam mai bine in Bucuresti raportat la puterea de cumparare a banilor. numai ca vezi tu...nu mai e demult vorba de bani. seara frumoasa.
1 7
[deleted] • 2018-02-01 17:15:08
Acest comentariu a fost șters.
0 11
Chris • 2018-02-01 22:22:24
Pe vremea cand Boc incepea sa fie dat la o parte - nu spun ca facea minuni, dar macar era bine intentionat, am intuit ca urmeaza "the other side" care va fi si mai nasoala, si am inteles ca indiferent cati bani voi castiga eu (ca treceam de 2000 euri in mana si ratele la casa erau achitate) nu are nici o relevanta, scoala copiilor va ramane o balacareala, ma voi enerva in fiecare zi in trafic sau la finante (aveam si o firma care incepea sa mearga bine dar aveam experiente cu "statul"), asa ca dragii mei, mi-am pupat parintii inlacrimati care nu mai intelegeau nimic, m-am urcat in masina si mi-am cautat chirie si job in DE. Dupa 3 luni plecam definitiv. Sunt aproape 5 ani de atunci. Daca ma intrebati daca am facut bine, o sa va spun ca depinde de perspectiva si sistem de valori. Din punctul meu de vedere am facut foarte bine si as face din nou acelasi lucru.
0 8
Pasarea_PuieMontix • 2018-02-02 22:32:07
insa vin la proteste sa i oftic. Ma plateste Soros plm nu pot sa l refuz
0 2
viziru • 2018-02-03 18:31:50
ai facut bine dar.... cine lupta pentru drepturile celor mintiti si praduiti de PSD? Rromania a ajuns o cloaca condusa de clanuri mai mult sau mai putin colorate ,,, cine va lupta impotriva lui dragnea, mandea, olguta, coloratii ?
0 0
pehash • 2018-02-01 17:23:52
Din text se intelege ca problema principala ar fi ca sistemul de educatie nu face fata exodului de lucratori calificati, dar aceste "calificari" sunt in domenii in care strainii nici macar nu vor sa lucreze... Pentru femei de serviciu nu este nici o problema daca va duceti la ucrainieni sa cautati personal. Si daca vreti neaparat, PSD va gasi vreo 40 de rectori dispusi sa semneze o petitie pentru crearea unei universitati a lucratorilor in salubritate si constructii. Va scoate 10.000 de doctori in matura si lopata pe an daca asta se doreste.. Eu cred ca aveti o problema cu sistemul de educatie pentru ca nu tine pasul cu economia globala. Tinerii care pleaca sunt cei care au avunt norocul sa se nasca in familii cat de cat educate si cinstite, ca experienta s-a castigat la locul de munca, nu prin facultatile sau liceele romanesti... Dar peste 5-10 ani, cand americanii se vor plimba in masini autonome si robotizarea agriculturii va face posibila aparitia societatilor cu venit minim garantat, problema se va complica exponential.. si Romania va fi repopulata probabil de un nou val de imigranti din Asia si Africa. Singura solutie realista pe termen lung este educatia permanenta. Dar PSD nu va accepta niciodata asa ceva... deci singura solutie realista pe termen scurt pentru resetarea sistemului actual este falimentul. Si asta nu se poate face decat prin greva fiscala. Cine munceste 4-5h/zi, 250 de zile pe an ca sa intretina cu taxe si impozite actuala situatie politica, apoi iese 4h duminica, de 3 ori pe an, sa protesteze, are de rezolvat o problema de matematica elementara.
1 8
2018-02-01 18:27:34
2 5
pehash • 2018-02-01 19:07:01
chiar daca vor veni singure, tot va trebui sa te ridici la inaltimea (sau lungimea?..) asteptarilor.
2 5
Spiky • 2018-02-04 10:48:41
PSD a distrus și distruge în continuare România, iar educația este singura scăpare - de aia și avem acești minunați miniștri de tip pamblică la genunche...
0 1
george456 • 2018-02-01 17:27:40
.
0 2
buniculnicolae • 2018-02-01 17:43:22
ca sa nu mai zic de atatia nedeclarati, ca mine. am vrut sa declar dar nu a vrut nimeni (anaf, statistica) sa imi ia cererea in considerare:) ca mine sunt cel putin 12 prieteni pe care ii stiu plecati. am 35.
0 5
IancuJianu • 2018-02-01 18:18:32
...intrati putin si pe cetin.ro sa vedeti acolo subiecte dedicate pe destinatii...
0 0
nahir • 2018-02-01 18:22:36
pleca si acum, la aproape 58 ani dar... Cine mai are nevoie de unul ca mine. Trebuie sa fiu multumit ca inca am un loc de munca aici si imi doresc sa mai reziste firma macar 5-7 ani, sa pot iesi in pensie. Trista tara. Cu borfasii astia la putere.
1 11
revo • 2018-02-01 19:47:31
dar cine o sa ne plateasca pensia?
0 4
Jude • 2018-02-02 10:04:59
O sa vina socialismul milenar. Cei de la putere or sa o duca tot mai bine iar pensionarii si asistatii sociali vor imparti mamaliga 50/50. Asta daca or sa mai fie bani. Daca nu...ne mai indatoram prin afara pane ajungem sa vindem tara ca nu mai poate fi recuperata...
0 4
nahir • 2018-02-02 12:48:54
adevarat, cu analfabetii astia functionali. Si-au cumparta dimplome de licentiati, masterati si doctori si nu sunt in stare sa lege doua fraze sau propriile sireturi.
0 3
John M. • 2018-02-03 08:53:55
mai ales cei tineri. Faceti-va alt destin. Cand v-ati saturat, de bine sau de rau, veniti inapoi. Romania nu pleaca de aici si nu se schimba. O s-o regasiti la fel de imbatranita in rele ca atunci cand ati parasit-o. Mergeti! E pacat sa-ti irosesi viata intr-un loc in care speranta a devenit subiect de glume...In America toti romanii pe care i-am intalnit o duceau de la "bine" la "extraordinar".
0 3
EU • 2018-02-03 10:54:25
mânca-v-ar viermii de criminali! pe toţi, absolut toti, de la un capat la altul!
0 1
viziru • 2018-02-03 18:20:52
acum 10 ani cei care au acumde ani aveau 30 de ani normal ca dupa 10 ani au 40 de ani si pleaca in continuare.....
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro