Moneda europeana a fost cotata miercuri la 3,7635 lei, un nou maxim al ultimilor trei ani, potrivit cursului de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei. Marti, moneda nationala s-a depreciat cu peste patru bani fata de valoarea din ziua anterioara, pana la 3,7619 lei pentru un euro, pe fondul deprecierilor inregistrate de toate monedele tarilor din regiune si de caderea burselor internationale.

Potrivit NewsIn, leul s-a depreciat miercuri cu 0,04% fata de cursul de referinta anuntat marti. Moneda nationala s-a depreciat de la 3,74 lei/euro la 3,76 lei/euro in primele tranzactii, dupa care cursul a revenit la 3,74 lei/euro, in decurs de o ora, in conditiile in care si celelalte monede din tarile emergente au avut o evolutie incerta, fara o directie clara.

Ulterior, leul a reinceput sa se deprecieze, iar la 13:30 euro era cotat la 3,7797 lei. Dupa aceea, leul a recuperat o parte din terenul pierdut si la 13:50 cursul era de 3,7740-3,7780 lei/euro.

"Teama de recesiune e atat de mare incat ne forteaza sa inchidem pozitii rapid. E o adevarata aversiune la risc a investitorilor, iar volatilitatea este foarte mare", a declarat dealerul sef al Emporiki Bank Romania, Liviu Arnautu, pentru NewsIn.

Acesta a mai precizat ca masurile ferme pe care Banca Nationala a Romaniei le ia prin licitatiile pe care le opereaza de doua ori pe zi, in incercarea de a regla piata monetara, arata disconfortul bancii centrale fata de situatia din piata.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu si-a exprimat marti increderea ca moneda nationala are forta de a se redresa dupa deprecierile din ultima perioada, determinate de iesirile capitalurilor volatile, dar si de problemele interne ale economiei romanesti.