Premierul Tariceanu a declarat, miercuri, dupa sedinta de Guvern ca economia Romaniei nu are in acest moment probleme structurale. Seful Executivului a sustinut ca pentru 2008 se asteapta la o crestere economica.

"Bursa este firesc sa reactioneze la problemele internationale si este sigur ca acest lucru se poate reflecta si in evolutia leului. Dar acesta nu este cel mai mic nivel al leului. El este rezultatul unor actiuni speculative", a precizat premierul.

"Suntem si anul acesta intr-un an de crestere economica...Suntem in cel de al optulea an consecutiv de crestere economica consistenta, potrivit datelor furnizate de Insitutul National de Prognoza", a spus premierul.

In plus, a tinut sa sublinieze premierul, economia Romaniei isi mentine o rata de crestere peste media europeana. "Investitiile sunt in continuare foarte mari. In anul 2007 investitiile au avut o crestere de 25%, ceea ce este cel mai ridicat nivel din UE".

Premierul a mai aratat ca evolutia de pe pietele internationale obliga guvernul la prudenta si la necesitatea controlului deficitului bugetar, motiv pentru care a cerut ministerelor o planificare riguroasa a cheltuielilor, astfel incat la sfarsitul anului sa nu mai existe cheltuieli foarte mari care sa depaseasca cheltuielile de pe primele noua luni.

Criza politica intretinuta de Basescu are si efecte economice

Premierul Tariceanu a declarat, dupa sedinta de Guvern ca presedintele Basescu a intretinut timp de trei ani o criza politica permanenta, care are si efecte negative din punct de vedere economic.

"Criza politica permanenta intretinuta de trei ani de presedintele Romaniei nu poate sa nu aiba anumite efecte.

Daca Romania s-ar fi comportat ca o tara normala, am fi beneficiat de mult mai multe investitii si eforturile noastre probabil ca ar fi fost mai frucutoase, a trebuit sa facem eforturi foarte mari pentru a atrage investitii mari, unele s-au realizat si unele probabil ar fi putut sa se realizeze'', a spus Tariceanu.

Educatia si sanatatea vor beneficia de cele mai mari cresteri salariale

Educatia si sanatatea vor beneficia de cresteri salariale de pana la 9%. Guvernul a decis astazi sa majoreze salariile bugetarilor in doua etape.

Premierul Tariceanu a insistat pe necesitatea incadrarii in anvelopa salariala prevazuta in proiectul de buget, insa cresterile salariale din sanatate si educatie vor fi in 2008 peste media majorarilor din sectorul bugetar.

Pentru alte categorii care au beneficiat anul trecut de cresteri substantiale, in 2008 acestea vor fi moderate, iar la categorii cum ar fi diplomatii cresterea va fi zero.

"Majorarile salariale - si spun acest lucru si pentru sindicate, si pentru cei care sunt salariati - trebuie sa tina cont de realitatile economice", a insistat Tariceanu.