Societe Generale, banca mama a BRD Groupe Societe Generale din Romania, a descoperit o frauda de 4,9 miliarde euro (7,16 miliarde dolari) cauzata de un trader al institutiei, a anuntat joi banca, scrie Wall Street Journal.

In plus, institutia financiara a mai anuntat pierderi de inca 2,05 miliarde euro ca urmare a crizei creditelor de pe piata americana. A doua mare banca din Franta ca valoare de piata dupa BNP Paribas a anuntat ca, in pofida pierderilor, grupul va inregistra profit net cuprins intre 600-800 milioane euro pentru intreg anul 2007.

Societe Generale a respins joi cererea de demisie inaintata de presedintele executiv al institutiei Daniel Bouton. Banca intentioneaza sa faca o majorare de capital de 5,5 miliarde euro, in urmatoarele saptamani, pentru a compensa aceste pierderi.

Credit Agricole, una dintre bancile concurente cu SocGen, a anuntat, in luna august a anului trecut, un incident similar, care a cauzat institutiei financiare o reducere cu 230 milioane euro a profitului net aferent trimestrului trei din 2007.

Reuters anunta ca traderul implicat in frauda va fi concediat, iar managerii acestuia vor parasi compania. Un comunicat de presa postat joi pe site-ul bancii franceze informeaza ca frauda a fost descoperita inca din 19-20 ianuarie 2008. Conform informatiilor bancii citate de NewsIn, un angajat, care isi desfasura activitatea intr-una dintre diviziile bancii specializata pe operaţiuni pe piata, a profitat de "cunostintele sale aprofundate legate de procedurile de control" pentru "a-si acoperi pozitiile printr-un montaj elaborat de tranzactii fictive". Banca a lichidat intre timp aceste pozitii, dar impactul nu a putut fi evitat.

BRD Group Societe Generale: banca nu este afectata de aceasta situatie

Un comunicat de presa transmis joi de BRD spune ca institutia din Romania nu este afectata de acest incident.

"Soliditatea financiara a Grupului SG nu este deci in niciun caz afectata, iar indicatorii vor ramane la nivelele prevazute de standardele internationale. Calitatea performantelor sale ii va permite sa acopere fara dificultati efectele negative ale acestui eveniment. BRD nu este afectata in niciun fel de aceasta situatie, care nu pune in cauza nici rentabilitatea sa, nici continuarea strategiei sale de dezvoltare pe piata romaneasca" se mentioneaza in comunicatul bancii din Romania.

Actiunile Societe Generale au fost suspendate de la tranzactionare, anuntul venind cu putin timp inainte de deschiderea bursei din Paris, a declarat operatorul bursier Euronext, citat de NewsIn. Titlurile SocGen au inchis sedinta de tranzactionare de miercuri in scădere cu 4,12%, la 79,08 euro. Actiunile bancii au pierdut deja 20% din valoare de la inceputul anului, si 40% in ultimele sase luni.

Cotatia actiunilor BRD SocGen - afectata doar in deschiderea sedintei la BVB

In Romania, actiunile BRD Groupe Societe Generale au fost suspendate de la tranzactionare, in deschiderea sedintei de joi, la Bursa de Valori Bucuresti. Dupa ce BRD a precizat ca incidentul cu care se confrunta Societe Generale nu ii afecteaza rezultatele financiare, Bursa de Valori Bucuresti a anuntat ca titlurile BRD vor fi reluate la tranzactionare, joi la 12:35.

Potrivit NewsIn, actiunile BRD SocGen au deschis tranzactionarea la pretul de 19,50 lei, in scadere cu 1% fata de ieri, insa si-au revenit repede, depasind chiar, cu 1,02%, pretul de ieri, pana la 19,90 lei, la doar o ora de la reluarea tranzactionarii.

Fitch a scazut ratingul Societe Generale, in urma anuntului fraudei

Agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat joi ca a redus la "AA-" ratingul acordat datoriilor pe termen lung ale bancii Societe Generale, de la "AA", scazand si ratingul individual de la "A/B" la "B", relateaza NewsIn.

Agentia de rating considera ca frauda descoperita de Societe Generale este substantiala, aparand chiar in divizia de brokeraj a bancii, ce constituie una dintre bazele financiare ale SocGen.

"Chiar daca Fitch intelege ca banca a fost victima unei fraude comise de un sigur trader, in circumstante foarte specifice, faptul ca pozitiile bancii au fost ascunse pentru o perioada destul de lunga ridica intrebari legate de eficienta sistemelor de procesare ale bancii, dand nastere unor riscuri legate de reputatia SocGen" se spune in comunicatul Fitch, citat de NewsIn.

Fitch mai estimeaza ca acest an va fi unul foarte dificil pentru SocGen. De asemenea, agentia de evaluare financiara spune ca nu poate estima modul in care reputatia slabita a bancii va afecta revenirea SocGen. Newsin mai informeaza ca Banca Centrala a Frantei a anuntat joi ca va declansa o ancheta privind frauda descoperita de Societe Generale.

Monitorizare negativa de la S&P pentru grupul Societe Generale si principalele sale subsidiare

O alta agentie de rating, Standard & Poor's a plasat joi grupul Societe Generale si principalele subsidiare ale acestuia sub monitorizare negativa, mentinand calificativul "AA" al companiei, pentru datoriile pe termen lung.

"Masura vine in urma anuntului facut de banca in dimineata zilei de miercuri, ca a înregistrat pierderi de 4,9 miliarde euro, din cauza fraudarii de catre un trader si pagube de doua miliarde euro din expunerea la imprumuturile ipotecare cu grad ridicat de risc, ceea ce a atras o scadere cu peste 80% a profitului net pe 2007", a anuntat agentia de rating, citata de NewsIn.

Analistii S&P au mai precizat ca in afara pierderilor anuntate, profitabilitatea bancii pe 2007 ramane solida, sustinuta de evolutia buna a mai multor segmente si estimeaza o revenire pentru profitul de baza din 2008. Pentru a rezolva plasarea sub monitorizare cu implicatii negative, analistii S&P spun ca se vor intalni in perioada urmatoare cu reprezentantii bancii, pentru a se informa in legatura cu masurile de administrare a riscurilor luate de grup si in legatura cu masurile luate pentru rezolvarea situatiei. Acestia vor mai evolua si impactul pe care pierderile il au asupra francizei bancii si asupra reputatiei SocGen.

Moody's a scazut ratingul puterii financiare a Societe Generale

Tot joi, agentia de evaluare financiara Moody's a scazut ratingul puterii financiare a bancii franceze de la la 'B' la 'B-', ca urmare atat a pierderilor financiare generate de frauda dar si de cele legate de criza creditelor. Potrivit NewsIn, Moody's estimeaza ca Societe Generale va raporta pierderi trimestriale nete semnificative in al patrulea trimestru din 2007, dar subliniaza si faptul ca SocGen a anuntat ca ramane profitabila pe intreg anul 2007.