Statele membre UE din Europa Centrala si de Est majoreaza continuu salariile lor minime stabilite de lege. Desi acolo aceste salarii sunt cele mai mici, in Polonia, Bulgaria si Romania, ca si in statele baltice ele au crescut cu 20-33% - reiese dintr-un raport intocmit de Institutul de Ştiinte Economice si Sociale (WSI) al Fundatiei Hans Böckler.

În Slovacia, Ungaria si Slovenia rata cresterii se afla intre 3-7%, numai in Cehia nu exista o crestere, scrie Der Standard citat de Rador.

Dupa cum constata WSI, peste jumatate din tarile UE si-au majorat salariul minim la inceput de an. Din cele 20 de state din 27 care aveau salariile mici, in 12 acestea au crescut odata cu noul an. Astfel, salariul minim din tarile UE din Europa de Vest sunt de peste opt euro. Marea Britanie, Franta si Irlanda au majorat salariile toamna trecuta, iar la sfarsitul anului si inceputul noului an le-au urmat cele mai multe tari din Europa Centrala, Malta, Spania, Portugalia, Belgia si Olanda.

WSI a mai precizat ca in comparatie cu ianuarie 2007 salariul minima crescut in Franta cu peste 2%, iar in Irlanda cu peste 4%.