Reprezentanti ai PDL si PSD in Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor intentioneaza sa elimine prevederea din Codul fiscal prin care guvernul directioneaza impozitele pe tranzactiile imobiliare exclusiv catre bugetul de stat. Masura a fost criticata de primari din toate partidele, pe motiv ca diminueaza veniturile administratiilor locale.

Prevederea, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2008, este inclusa intr-o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal. Actul normativ a intrat in dezbaterea Parlamentului, imediat dupa ce a fost aprobat de guvern in octombrie 2007, dar, pana in prezent, acesta a primit doar votul Senatului, urmand sa fie discutat in Camera Deputatilor in sesiunea din februarie.

Decizia guvernului de a colecta integral sumele din impozitele pe tranzactiile imobiliare la bugetul de stat, lasand in acest fel administratiile locale fara o sursa importanta de venituri, a generat nemultumirea mai multor primari. Avand in vedere posibilitatea ca ordonanta de urgenta sa fie modificata in Camera Deputatilor, reprezentanti ai PDL si PSD in Comisia de specialitate a forului legislativ si-au declarat intentia de a interveni printr-un amendament, astfel incat sa se revina la forma anterioara a Codului Fiscal.

Potrivit textului in vigoare in 2007, sumele colectate din impozitele pe tranzactiile imobiliare erau distribuite intre bugetele locale, care primeau o cota de 50%, bugetul de stat, care beneficia de 40% si Agentia de Cadastru.

Presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, social-democratul Aurel Gubandru, a declarat ca intentioneaza sa aduca un amendament in acest sens. Gubandru a precizat ca partidul din care face parte nu a luat in discutie aceasta problema, neexinstand o decizie la nivel politic, insa a afirmat ca, din punctul sau de vedere, prevederea ar trebui amendata pentru a se reveni la forma din 2007.

Gratiela Iordache, membru al Comisiei si al PDL, s-a aratat convinsa ca va exista o propunere de amendare. Aceasta a spus ca va face o propunere in forurile partidului, urmand sa formuleze un amendament. Iordache a sustinut ca, pe de o parte, autoritatile locale au nevoie de tot mai multi bani pentru a finanta proiecte pentru educatie ori sanatate, iar pe de alta, masura genereaza un control sporit al guvernului in teritoriu, in loc sa contribuie la descentralizare.

Deputatul Nini Sapunaru, reprezentant al PNL in aceeasi Comisie, a declarat ca va exista o discutie pe aceasta tema in grupul parlamentar liberal, saptamana viitoare, odata cu debutul sesiunii din februarie.

Ministerul Economiei şi Finanţelor a invocat, in favoarea acestei decizii, nevoia de finantare echilibrata a administratiilor locale, avand in vedere ca exista discrepante mari intre sumele colectate de localitati.

In bugetul de stat pentru 2008, suma care ar urma sa fie colectata din impozitul pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice este estimata la 835,7 milioane lei.