Guvernul ar putea revizui bugetul pe 2008, cel mai probabil in luna martie, pentru tine cheltuielile cheltuielile publice sub control, in contextul in care criza financiara care afecteaza economia la nivel global are impact si asupra celei romanesti, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, citat de NewsIn. Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a precizat la randul sau ca "rectificarea va avea in vedere reducerea deficitului, dar nu pe domeniile prioritare".

"Daca nu ar fi fost criza asta financiara, i-as fi spus ministrului finantelor: . Avand in vedere aceasta situatie care afecteaza toate economiile si ca exista un potential de risc si la noi, probabil ca vom avea o politica mai prudenta", a declarat Tariceanu.

"Vrem sa revizuim proiectul de buget pe 2008 in asa fel incat sa tinem cheltuielile, banul public cat mai strans in mana, pentru ca derapajul autoritatilor locale, de la finalul anului trecut, sa nu se mai intample", a continuat primul ministru.

Plafonul de deficit bugetar va fi utilizat la maximum pentru a recupera decalajele dintre Romania si UE

Calin Popescu Tariceanu a mai precizat ca Executivul va utiliza la maximum plafonul de deficit bugetar pentru a recupera decalajele economice dintre Romania si celelalte tari ale Uniunii Europene. Aceasta declaratie vine dupa ce Comisia Europeana a publicat luni un raport in care arata ca exista riscul ca in urmatorii ani Romania sa depaseasca plafonul maxim admis al deficitului bugetar, de 3%.

"Interesul tarii mele este ca, in aceasta perioada, sa se dezvolte cat mai mult, pentru a recupera decalajele. Prin urmare, vom utiliza la maximum plafonul de deficit bugetar, care este de 3%", a declarat Tariceanu.

"Nu pot sa imi permit sa merg cu deficite mai mici cand este o nevoie imperioasa de dezvoltare a infrastructurii pe lucrari de mediu si agricultura", a mai spus premierul.

Primul ministru a dat asigurari ca Executivul are capacitatea de a gestiona deficitele si a precizat ca nu exclude posibilitatea unei rectificari bugetare cu scopul de a tine cheltuielile bugetare sub control.

CE: Este putin probabil ca Romania sa echilibreze bugetul pana in 2011

Comisia Europeana considera ca este putin probabil ca Romania sa echilibreze bugetul pana in 2011. Intr-un proiect al CE de evaluare a programului fiscal pe termen lung al autoritatilor de la Bucuresti, citat de site-ul Mediafax, se arata ca sunt necesare reduceri mai ample ale deficitului in 2008 si in anii urmatori.

"Strategia bugetara inclusa in program nu reprezinta o politica fiscala prudenta, necesara pentru a tine sub control deficitul extern in crestere si presiunile inflationiste, care pun in pericol stabilitatea macroeconomica si financiara, precum si procesul de convergenta", se arata in proiect.

Pentru a adopta euro, Romania trebuie sa controleze inflatia si sa reduca deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut. Comisia Europeana este de parere ca, in lipsa unei modificari de strategie din partea guvernului roman, deficitul bugetar va ajunge in acest an la 3,2%, iar in 2009 acesta se va adanci la 3,9%.

De asemenea, Romania trebuie sa restranga cheltuielile publice si sa ia masuri pentru incetinirea inflatiei, care ar completa reducerea deficitului bugetar. Comisia Europeana anticipeaza ca inflatia medie din Romania va ajunge in 2008 la 5,6-5,7.

Bugetul general consolidat al Romaniei a inregistrat la finele anului trecut un deficit de circa 2,4% din PIB. Inflatia medie din Romania a fost de 4,8% in 2007, insa guvernul de la Bucuresti si Comisia Europeana estimeaza o accelerare la peste 5% in 2008.