Banca Nationala a Romaniei a revizuit previziunea privind nivelul inflatiei in 2008, de la 4,3%, estimat anterior, la 5,9%, dar a decis sa mentina tinta pe care si-a propus-o pentru acest an, de 3,8%. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca BNR opteaza pentru pastrarea tintei de inflatie si pentru inasprirea politicii monetare. Isarescu a anuntat ca BNR vrea sa descurajeze viteza actuala de crestere a creditului atat prin inasprirea conditiilor de creditare, cat si printr-o scumpirea a creditului in valuta acordat persoanelor cu venituri in lei.

Prognoza BNR pentru rata inflatiei a fost revizuita in crestere, conform raportului trimestrial prezentat joi, de la 4,3% la 5,9%. "Vom depasi spre sfarsitul acestui trimestru o rata de 8%, care se va plafona in al doilea trimestru, ca in partea a doua a anului sa intre pe un trend descendent", a afirmat guvernatorul bancii centrale.

Isarescu a explicat ca revizuirea a fost determinata de productia agricola slaba a anului trecut, care ar putea influenta si anul agricol in curs, de modificarea preturilor la energie, de pretul titeiului la nivel international, cursul de schimb, precum si de excesul de cerere. Totodata, acesta a enumerat o serie de riscuri care ar putea afecta inflatia in 2008: majorarea salariilor peste rata productivitatii, o executie bugetara laxa intr-un an electoral, majorarea pretului petrolului si deficitul extern al Romaniei.

Politica fiscala poate contribui la procesul de dezinflatie, iar guvernatorul BNR a afirmat ca este mai optimist in aceasta privinta dupa discutia care a avut loc in aceasta saptamana la Palatul Victoria privind reducerea cheltuielilor bugetare. "Consider ca s-a facut un pas inainte, dar de la angajament, astept livrarea acestuia. Sunt mai optimist, dar ca orice bancher central raman prudent", a punctat Isarescu.

Inflamarea inflatiei este temporara, potrivit estimarilor BNR. "Aceasta cocoasa - inrautatirea inflatiei din vara- are, in opinia noastra, un caracter temporar, dar exista riscuri sa se transforme intr-o spirala", a subliniat guvernatorul, aratand ca banca centrala mizeaza pe un mix de politici monetare si fiscale care sa combata inflatia pe parcursul lui 2008. "O inflatie scazuta este mai buna si Romania nu este in pericol de recesiune economica. Batalia pentru a tine inflatia sub control este esential pentru durabilitatea cresterii economice", a mai declarat Isarescu.

Pentru a-si atinge scopul, BNR opteaza pentru inasprirea conditiilor de creditare, o provizionarea suplimentara a bancilor pentru creditele in valuta acordate persoanelor fizice cu venituri in lei si pentru descurajarea vitezei de crestere a creditului.

Aprecierea leului, din ultima perioada, este considerata de catre guvernatorul bancii centrale o evolutie spre normalitate, dar care este perceputa mult prea emotional. "Excesiva mi s-a parut miscarea din lunile de vara si noi regretam ca prin masurile de tintire a cursului de schimb nu am reusit sa evitam aceasta apreciere nesustenabila", a aratat Isarescu.