Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a dat asigurari, miercuri, in sedinta de guvern, ca procedura de deficit excesiv nu va fi demarata impotriva Romaniei. Comisia Europeana declanseaza aceasta procedura impotriva statelor membre care nu reusesc sa obtina un deficit bugetar de cel mult 3% din Produsul Intern Brut. Vosganian s-a angajat, in fata comisarului european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, sa reduca deficitul bugetar in 2008 sub nivelul celui din 2007.

Potrivit unui comunicat al guvernului, Vosganian a prezentat in cadrul intalnirii Ecofin (Consiliul ministrilor de finante din UE), care a avut loc in aceasta saptamana, intentia guvernului de a diminua cheltuielile bugetare, in 2008. Legea bugetului pentru 2008 prevede un deficit bugetar de 2,7% din Produsul Intern Brut, iar executia bugetului pentru anul trecut a indicat, potrivit declaratiilor ministrului Vosganian, un deficit de 2,4% din PIB. Calculele autoritatilor romane in privinta deficitului sunt facute conform sistemului in baza cash, diferit de sistemul ESA 95 utilizat de Comisie. Deficitul calculat in baza cash este mai mic decat cel calculat in ESA. Prin urmare, estimarile Comisiei Europene arata ca deficitul bugetar al Romaniei va depasi 3% in acest an si in 2009.

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare a declarat, cu ocazia evaluarii programului de convergenta a Romaniei de la sfarsitul lunii ianuarie, ca deficitul bugetar in crestere al Romaniei reprezinta o problema serioasa. Almunia a mai avertizat guvernul de la Bucuresti, in urma cu jumatate de an, ca risca sa atinga un deficit excesiv. Nivelul deficitului este o conditie economica prevazuta in Pactul de stabilitate si crestere si nu poate depasi plafonul de 3% din Produsul Intern Brut in tarile membre ale Uniunii Europene. Totodata marimea deficitului este esentiala pentru aderarea Romaniei la moneda unica europeana. Comisia Europeana are la dispozitie proceduri impotriva statelor care obtin deficite mai mari de 3%, considerate excesive.

Evaluarea programului de convergenta a Romaniei la zona euro, care a fost trimis la Bruxelles pe 5 decembrie anul trecut, a evidentiat ca "strategia bugetara prezentata in program nu este conforma cu politica fiscala prudenta necesara pentru limitarea cresterii deficitului extern si a presiunilor inflationiste". Programul prevede, in opinia Comisiei, deficite mari in continuare, ceea ce ar putea crea un risc de deficit excesiv.

Procedura de deficit excesiv presupune o monitorizare atenta a incasarilor si a platilor bugetare timp de cel putin doi ani, precum si sanctiuni financiare in cazul in care nu se constata imbunatatiri ale politicii bugetare. Procedura se declanseaza prin decizie a Consiliului European, pe baza propunerii Comisiei Europene. De asemenea, Consiliul realizeaza calendarul de monitorizare in cadrul procedurii, precum si termenele pentru evaluare.

Decizia de declansare a procedurii de deficit excesiv se ia in cel mult trei luni de la momentul in care guvernele raporteaza rezultatele exercitiilor bugetare, respectiv dupa 1 martie si 1 septembrie in fiecare an. Ulterior, Consiliul face unele recomandari de diminuare a deficitului si stabileste un termen de patru luni, in care ar trebui puse in aplicare actiuni de corectare a deficitului. In cazul in care statul membru nu reuseste sa duca la indeplinire decizia Consiliului, dupa zece luni, suporta sanctiuni financiare.