Ordonanta de urgenta pentru modificarea taxei auto va fi aprobata in scurt timp, intrucat discutiile cu partidele pe aceasta tema au fost incheiate, a declarat joi ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, dupa ce, la sfarsitul lui ianuarie, ministrul anunta ca termenul limita pentru aprobare este de doua saptamani.

Vosganian a sustinut joi, in cadrul unei conferinte de presa, un discurs in favoarea taxei auto, invocand nevoia de a proteja atat mediul, cat si productia autohtona de automobile. "Ford a anuntat raspicat ca nu vor mai veni in Romania daca se pune problema asa" (de a elimina taxa n.r.), a afirmat ministrul. "Romania poate deveni o piata second-hand, asa cum doresc unii, dar nu cu mine ministru", a mai avertizat acesta si, in sprijinul afirmatiilor, a dat ca exemple pietele din Bulgaria si Polonia, care dupa aderarea la UE, au fost invadate de automobile la mana a doua.

"Noi nu am intrat in UE ca sa aducem masini vechi in tara", a sustinut oficialul din Finante, dupa ce a tinut sa aduca aminte publicului ca, inainte de ianuarie 2007, pentru autoturismele din import se plateau taxe vamale si accize, iar pentru cele mai vechi de opt ani exista interdictie de inmatriculare.

Totodata, ministrul s-a aratat foarte nemultumit de pozitiile publice ale unor politicieni care contesta taxa, dar si a presei care face campanii cu acest scop. "Pe cei de acum, care combat aceasta taxa, nu i-am auzit inainte de 2007 sa fie nemultumiti ca nu pot fi aduse masini mai vechi de opt ani....Rolul presei cred ca este de informare, si nu campanii publice", a punctat Vosganian.

In concluzie, acesta si-a exprimat speranta ca argumentele sale vor prima in dezbaterea din Parlament pe marginea motiunii simple pe taxa auto, care va avea loc luni, acuzandu-i pe initiatori de duplicitate. "Arta razgandirii nu este arta guvernarii", a spus Vosganian cu referire la democrat-liberalii care au sustinut taxa atat timp cat au fost la guvernare, iar acum cer eliminarea ei. In ianuarie 2007, cand taxa a intrat in vigoare, minsitrul mediului era Sulfina Barbu, membru PD.

Proiectul de ordonanta de urgenta privind taxa auto era programat spre aprobare pentru sedinta de Guvern din 30 ianuarie. Ulterior, ministrul finantelor si economiei, Varujan Vosganian, a anuntat ca discutarea actului normativ a fost amanata pentru o saptamana sau doua, perioada in care vor avea loc consultari cu partidele parlamentare pentru a se ajunge la un acord pe text. Declaratiile ministrului au venit la o zi dupa anuntul liderului UDMR, Marko Bela, potrivit caruia formatiunea sa politica vrea sa discute cu Guvernul pe marginea actului normativ.

Taxa de inmatriculare a fost introdusa in legislatia romaneasca la 1 ianuarie 2007. La sfarsitul lunii martie 2007, Comisia Europeana a declansat impotriva Romaniei procedura de incalcare a tratatului din cauza taxei auto, pe motiv ca nu respecta articolul 90 al tratatului care stipuleaza libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar. In noiembrie, Comisia a decis sa inanteze procedura in a adoua faza, cea premergatoare actionarii la Curtea Europeana de Justitie. Romania avea oficial un termen de raspuns favorabil de cel mult doua luni.