Sebastian Bodu si Marian Zlotea cu initiat o declaratie scrisa in Parlamentul European prin care solicita Comisiei Europene sa intervina si sa solicite Guvernului roman restituirea integrala pe cale administrativa a banilor celor care au platit taxa de prima inmatriculare. Declaratia trebuie sa stranga - pana in mai - aproape 400 de semnaturi pentru a deveni pozitie oficiala a Parlamentului European si a fi trimisa Comisiei Europene.

Cei doi eurodeputati PD-L vor ca guvernul de la Bucuresti sa fie obligat sa restituie integral taxa de prima inmatriculare celor care au platit-o, intrucat este perceperea ei reprezinta incalcarea dreptului comunitar. Restituirea ar trebui sa aiba loc pe cale administrativă şi nu pe cale jurisdicţional-contencioasă.

Declaratia a fost pusa in circulatie marti si are nevoie de aproape 400 de semnaturi (jumatate plus unu din membri Parlamentului European - 785), pentru a deveni pozitie oficiala si a fi inaintata Comisiei Europene. Comisia ar putea cere Guvernului returnarea banilor celor care au platit taxa de prima inmatriculare.

"Mi-ar placea sa cred ca se vor strange atatea semnaturi, dar am observat ca, daca nu atinge o problema de nivel si interes european, asta este mai greu. Desi eu am semnat alte declaratii cu tenta sociala, chair daca vizau doar un singur stat membru", a declarat Sebastian Bodu pentru HotNews.ro.

Tocmai pentru ca demersul sau sa fie o reusita eurodeputatul a mai spus ca intentioneaza sa faca lobby pe langa colegii lui - in delegatia romana, in grupul politic al popularilor, din care face parte si care este cel mai mare din PE, dar si in celelalte grupuri politice - pentru a aduna semnaturi. "Mizez pe semnaturile colegilor romani, am vazut si ca si socialistii sunt impotriva taxei", a spus Bodu, care a adaugat ca el le-a spus si liberalilor despre initiativa sa. Raspunsul primit: un zambet. Cat despre colegii de grup politic din forul european, eurodeputatii UDMR, Sebastian Bodu afirma ca va conta si pe sprijinul lor.

In Parlamentul de la Bucuresti, PD-L a primit - la votul de marti din Camera Deputatilor a motiunii simple "Anulati taxa de prima inmatriculare" - sprijinul PSD si PRM. PSD are reprezentanti in parlamentul European, care - daca vor face lobby pentru declaratie in grupul socialistilor - ar putea contribui la adunarea numarului de semnaturi.

Termenul limita pana la care declaratia este deschisa semnaturilor eurodeputatilor este 22 mai 2008.