Din aceasta luna, vor fi taxate de stat si sumele acordate cu ocazia sarbatorilor de Paste, prima de Craciun sau cadourile de 1 Iunie pentru copii, ca urmare a intrarii in vigoare, de la 1 ianuarie, a Legii 250 privind sistemul public de pensii. In 14 februarie 2008 a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul 92 al ministrului Muncii, care stabileste normele de aplicare a acestei legi. Incepind de la 1 ianuarie 2008, contributiile de pensii se platesc, ca si impozitul pe venit, asupra veniturilor brute lunare, in bani si in natura - acestea din urma doar daca sunt folosite in interes personal.

Bani pentru pensii

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat miercuri ca aceste modificari au fost introduse pentru a asigura o parte din sumele necesare pentru majorarea pensiilor.

Ministerul Muncii a decis sa extinda numarul veniturilor pentru care atat angajatul, cat si angajatorul sunt nevoiti sa plateasca taxe ce vor ajunge la bugetul asigurarilor sociale. Astfel, patronii vor plati 19,5% din valoarea veniturilor suplimentare oferite angajatilor, iar acestia vor suporta 9,5%.

Din ce venituri se retin contributiile pentru pensii

In categoria veniturilor care vor fi impozitate intra sumele acordate cu ocazia iesirii la pensie, premiile anuale oferite sub diferite forme, sumele pentru plata cu ora sau pentru garzile si indemnizatiile clinice acordate cadrelor medicale.

Vor fi retinute contributii pentru pensii din toate cadourile in bani oferite de angajatori cu ocazia Pastelui, Craciunului sau a altor sarbatori. Vor fi impozitate si cadourile oferite copiilor angajatilor. De asemenea, vor fi retinute contributii de pensii si indemnizatiile de participare la consilii de administratie sau la sedinte ale unor comisii din institutii publice.

Veniturile in natura- doar daca sunt folosite in interes personal

Printre avantajele in natura enumerate in Codul Fiscal se afla: utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, in scop personal; abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, in scop personal; permise de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scopul personal.

Veniturile exceptate

Potrivit Legii 250/2007, exista trei exceptii de la plata contributiilor pentru pensii:

- participarea salariatilor la profit;

- diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatii de delegare, detasare si transfer, precum si drepturi de autor;

- prestatii suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale;