Clujenii trebuie să facă cel mai puternic efort dacă vor să își cumpere o locuință de 60 de metri pătrați fără a se împrumuta la bancă. Ei au nevoie de 139 de luni de muncă la salariul mediu din Cluj, în ipoteza absurdă că ar economisi întregul venit lunar, arată o analiză HotNews făcută pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și Analizeimobiliare.ro. Salariul mediu net în Cluj este al doilea cel mai ridicat din România (după București) de 3763 de lei, dar prețurile locuințelor sunt pe măsură. De asemenea, Clujul are o rată a șomajului printre cele mai reduse din țară, de numai 1,5%.

Apartamente in constructieFoto: Flatfy

Evident, în interiorul Clujului există variații de preț, în funcție de zona apartamentului vizat. Arealul central și ultracentral sunt și cele mai scumpe, cu o medie de preț de 2.200 de euro pe metru pătrat util (în creștere cu 3,2% față de primul trimestru), fiind urmat de Gheorgheni - Andrei Mureșanu (unde prețurile s-au majorat cu 2,1%, până la 1.930 de euro pe metru pătrat util), la egalitate cu Plopilor (tot cu 1.930 de euro pe metru patrat, dupa un avans de 3,5%). De asemenea, locurile patru și cinci din clasament sunt ocupate de zonele Mărăști - Între Lacuri - Aurel Vlaicu (cu o medie de 1.810 euro pe metru pătrat, dupa un avans de 1,8%) și, respectiv, Buna Ziua - Europa - Calea Turzii (cu 1.800 de euro pe metru patrat), arată un raport al imobiliare.ro.

După clujeni, pe locul al doilea ca intensitate a efortului pentru achiziția unui apartament se află Constanța. unde salariile sunt cu puțin peste 3000 de lei. Constănțenii au de muncit aproape 10 ani pentru a lua 60 de metri pătrați, și asta doar dacă pun deoparte tot venitul lunar încasat.

În orașul de la malul marii, arealul Faleza Nord - Trocadero - City Park Mall - Capitol - Delfinariu se situeaza, în continuare, în fruntea clasamentului zonelor cu cele mai scumpe apartamente: prețul mediu solicitat de catre vânzatori ajunge, aici, la 1.440 de euro pe metru patrat util. Pe urmatoarele locuri se gasesc, la foarte mica distanță între ele, zonele Central - Ultracentral - Peninsula ( 1.270 de euro pe metru patrat), urmata de Tomis III - Dacia - Tomis II - Brotacei - Tomis I (1.260 de euro pe metru patrat), apoi de Tomis Nord - Inel II - Inel I - Primo - Far (+1,7%, pâna la 1.250 de euro pe metru patrat) și, respectiv, Casa de Cultura - Tomis Plus (1.240 de euro pe metru patrat), mai arată imobiliare.ro.

Bucureștiul nici nu intră în topul celor mai scumpe orașe, calculat ca luni de muncă necesare pentru a cumpăra o locuință, iar Giurgiu, Reșița și Alexandria sunt orașele cele mai ”abordabile”, fiind necesari circa 5 ani de muncă.