Cele 37.462 de persoane care au depus bani la CEC pentru autoturisme vor fi despagubite intr-o singura transa, pe 21 decembrie 2008, a anuntat, luni, presedintele CEC, Radu Ghetea. Dupa data de 3 martie 2008, cele 70 de sucursale CEC stabilite de institutie vor primi dosarele celor care urmeaza a primi banii.

Potrivit lui Ghetea, cele 70 de sucursale CEC sunt publice pe pagina de internet a institutiei financare. In cazul mostenitorilor dosarul necesita autentificare de la notar, a explicat presedintele CEC. Banii se vor aloca prin transfer in cont "Privilegiu", depozit la termen sau transfer in cont curent.

Beneficiarii despagubirilor vor fi toate persoanele care, pana la 15 februarie 1992, au depus bani la CEC pentru autoturisme, indiferent de marca - Oltcit, Lada, Aro, Dacia, indiferent daca au facut depozite reprezentand avansuri sau depuneri integrale.

Valoarea despagubirii a fost determinata prin indexarea de la data depunerii si pana la data de 31.07 2007 a sumelor din cele 37.462 de depozite existente in conturile active cu inflatia Valoarea totala a despagubirilor este asigurata de Ministerul Economiei si Finantelor prin emisiunea de titluri de stat de valoare nominala totala egala cu valoarea totala a despagubirii.

Titlurile de stat se vor emite pe numele CEC si au scadenta la un an de la data emisiunii. Decizia guvernului de a-i despagubi pe deponentii CEC a venit ca urmare a aprobarii de catre Parlament a legii 146/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia.