Fitch Ratings a reafirmat luni ratingul orasului Oradea pentru datoriile pe termen lung la "BBB minus" si ratingul datoriilor pe termen scurt la "F3", datorita performantelor financiare si a practicilor manageriale bune. Perspectiva pentru cele doua calificative este stabila.

De asemnea, agentia de evaluare financiara a luat in calcul cadrul institutional de dezvoltare al Romaniei, care se traduce intr-o flexibilitate bugetara modesta pentru orasele romanesti si printr-un control semnificativ din partea statului.

O reducere a ratingului ar putea fi declansata de catre o majorare considerabila a datoriei si de o performanta operationala sub estimarile actuale, cauzata de politici fiscale nefavorabile si de cheltuieli salariale ridicate, ce ar duce la deterioarea capacitatii de a achita datoriile.

Pe de alta parte, o modificare in sens pozitiv a ratingului s-ar putea datora mentinerii performantelor bugetare si de evolutia favorabila a cadrului institutional din Romania, care ar oferi o mai mare flexibilitate bugetara autoritatilor locale, care vor fi insa sprijinite in continuare de catre guvernul central.

Oradea a inregistrat, in perioada 2006/2007, un raport intre venituri si cheltuieli operationale de circa 20%, iar Fitch anticipeaza pentru 2008-2010 performante operationale de circa 15%, ca urmare a cresterii incasarilor din impozite si a capacitatii orasului de a controla cresterea cheltuielilor.

Oradea a inregistrat, in perioada 2006 - 2007, o balanta contabila buna, afisand o crestere de 20% a veniturilor operationale. Fitch se asteapta ca performanta operationala a orasului Oradea sa ramana buna in 2008 - 2010, veniturile majorandu-se cu aproximativ 15%, mai ales datorita cresterii incasarilor din impozite si a abilitatii de a controla cresterea cheltuielilor. Cheltuielile totale pentru refacerea drumurilor, utilitati publice si programe de regenerare urbana s-ar putea ridica la 340 milioane lei in perioada mentionata, suma acoperita in proportie de 40% prin imprumuturi.

Datoriile orasului ar putea ajunge la aproximativ 210 milioane de lei pana in 2010, de la 58 milioane de lei in 2006. Riscurile de refinantare si cele valutare sunt limitate, desi cele din urma ar putea sa se accentueze, dupa contractarea unui imprumut in euro in 2008, in timp ce imprumuturile sunt expuse integral la fluctuatiile ratei dobanzii.

Rigiditatea financiara a Oradei este ridicata, deoarece statul controleaza nivelul impozitelor, stabileste limite pentru taxele locale si decide, anual, transferuri ale taxei pe valoarea adaugata, care reprezinta 35% din veniturile prognozate in acest an.

Oradea este cel mai mare oras din judetul Bihor, cu o populatie de circa 207.000 de persoane.