Banca Centrala a Statelor Unite se pregateste sa reduca din nou rata dobanzii de referinta, in intentia de a linisti temerile privind o eventuala recesiune economica, potrivit lui Ben Bernanke, presedintele Rezervei Federale din Statele Unite, citat de Rador. El a mai spus ca este ingrijorat de cresterea inflatiei si a avertizat ca pe termen scurt ar putea avea loc o stagnare economica.

Acesta a aratat intr-o audiere in Comitetul pentru Servicii financiare al Camerei Reprezentantilor ca in prezent prioritatea este sustinerea economiei si mentinerea ei in stare de functionare, dupa loviturile primite din cauza crizelor de pe piata imobiliara si cea a creditelor ipotecare. Bernanke a spus ca situatia economica a devenit in mod clar mai putin favorabila, deoarece prabusirea pietei imobiliare s-a agravat, problemele de pe piata creditelor ipotecare s-au intensificat, iar piata muncii s-a deteriorat.

Combinatia de vesti proaste a determinat populatia sa fie mai precauta in cheltuieli si investitii, ceea ce a slabit si mai mult economia, a mai spus seful Fed, adaugand ca SUA trebuie sa se pregateasca pentru o slaba activitate economica pe termen apropiat.

Banca Centrala a Statelor Unite a redus dobanda de referinta pana la 3%, de la 5,25% cat era in luna septembrie.