Moneda nationala s-a depreciat cu aproape 3,5 bani fata de euro, fiind cotata luni la 3,7617 lei pentru un euro, potrivit cursului Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Leul a pierdut 0,93% in fata monedei unice europene, dupa ce vineri banca centrala a anuntat un curs de 3,7269 lei pentru un euro.

BNR nu a mai afisat un curs atat de ridicat din data de 28 ianuarie, cand un euro a fost cotat la 3,7690 lei.

Potrivit NewsIn, inainte de deschiderea sedintei valutare locale, leul era tranzactionat la 3,7460 lei pentru un euro, pentru ca apoi sa se deprecieze constant, ajungand la cel mai scazut nivel, de 3,7870 lei pentru un euro cu putin inaintea orei 10:00. Dupa atingerea acestui varf, cursul a coborat, pentru ca la ora 11:00 bancile sa cumpere un euro cu 3,7795 lei si il vinda cu 3,7855 lei. Ulterior, leul si-a reluat usor deprecierea, iar la 14:00 cursul era de 3,7620-3,7700 lei pentru un euro.

"Leul a urmat tendinta regionala, pentru ca toate monedele din zona s-au depreciat, mai ales forintul. Cam dupa o ora de tranzactionare, au aparut si ordine de vanzare de valuta, iar leul s-a mai apreciat. E posibil sa fi fost si o interventie, dar cu siguranta s-au marcat si multe profituri. Si celelalte monede s-au apreciat usor dupa deprecierea din prima parte a zilei", a declarat Georgiana Constantinescu, analistul Credit Europe Bank, citata de NewsIn.

Constantinescu a atras atentia ca piata se confrunta cu o aversiune sporita la risc inca de vineri, mai ales ca bursele din Statele Unite au inchis saptamana pe rosu, iar yenul japonez si francul elvetian se apreciaza, semn ca investitorii isi retrag plasamentele in monede emergente pentru plasamente mai sigure.

Fata de dolarul american, leul a pierdut 2,9 bani, moneda americana fiind cotata luni la 2,4788 lei.