Guvernul vrea sa reduca cu 30% numarul de autorizatii, avize si licente emise de autoritatile centrale si sa introduca aprobarea tacita in termen de 30 de zile pentru toate cele care vor ramane in vigoare, a declarat ministrul pentru IMM si Comert, Ovidiu Silaghi. Conform inventarierii facute de Guvern, in prezent, se elibereaza 509 categorii de autorizatii, avize si licente, a spus Silaghi pentru HotNews.ro.

"Vrem sa introducem aprobarea tacita in 30 de zile de la depunerea unei cereri pentru autorizatie, licenta sau aviz, in cazul in care institutia care trebuie sa o elibereze (minister, autoritate, agentie etc) nu a dat niciun rapsuns in termenul legal. Acest termen depinde de la caz la caz. Poate fi de sapte zile, noua zile sau chiar de peste 30 de zile", a explicat Silaghi.

Ordonanta de urgenta va fi aprobata de guvern intr-o saptamana sau cel mult doua saptamani, a mai precizat ministrul. Autorizatiile emise de autoritatile locale nu vor intra sub incidenta viitorului act normativ.

In multe cazuri, aprobarea tacita este greu de pus in aplicare pentru ca procedura de obtinere a unei autorizatii, a unui aviz sau a unei licente este interactiva, dupa cum a explicat Catalin Solomon, avocat in Baroul Bucuresti.

"De multe ori nu se depune un dosar la registratura institutiei si se asteapta obtinerea autorizatiei. Este o procedura interactiva. Autoritatile pot solicita, in functie de continutul dosarului, alte acte si documente. Astfel, numai atunci cand este complet incepe sa curga termenul legal de sapte sau zece zile", a explicat avocatul Catalin Solomon.

In consecinta, acesta a apreciat ca reglementarea pregatita de guvern isi va dovedi utilitatea daca vor fi elaborate norme de aplicare pentru fiecare autoritate in parte prin care sa fie detaliata modalitatea de aplicare a aprobarii tacite. "Altfel, la nivel de principiu suna bine, dar e posibil sa nu fie utila decat pentru un numar mic de autorizatii sau avize", a adaugat sursa citata.

Procedura aprobarii tacite este deja reglementata de ordonanta de urgenta numarul 27/2003 si ar trebui sa se aplice in cazul tuturor autorizatiilor emise de autoritatile administratiei publice, cu exceptia celor in domeniul activitatilor nucleare, a celor care privesc regimul armelor de foc, munitiilor si explozibililor, regimul drogurilor si precursorilor, precum si a autorizatiilor din domeniul sigurantei nationale.

In practica, aceasta procedura este folosita in cazul a numai cateva zeci din cele cateva sute de autorizatii, avize sau licente.